15.11.2010 г.

Коледните пости започнаха спират църковните венчавки

От 15 ноември започват 40-дневните Коледни (или Рождественски) пости, които завършват на 24 декември - Бъдни вечер.
Периодът на поста се нарича още Малка четиридесетница, за разлика от Голямата (Великденския пост), и се спазва от всички православни християни.
Постещите може да употребяват олио и вино без сряда и петък.
Не се ядат храни от животински произход - месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал, с изключение на безгръбначните - охлюви, миди, октоподи и др., които се считат за постни храни.
На Никулден - 6 декември, се разрешава риба и червено вино.
Изключение от Коледните пости се прави за децата, бременните жени, болните и възрастните хора, които могат да консумират мляко и млечни продукти.
Според църквата обаче "пост телесен без пост духовен" не допринася за спасението на душата. Постенето не е самоцел, а средство за смирение на плътта и очистване от грехове.
Постите не са диета, категорични са църковните авторитети.
"Каква полза имаме от това да бледнеем от пост, когато побледняваме от завист? Що за добродетел е да не пием вино, а да се опиваме от омраза? Или да не ядем риба и месо, а да изяждаме братята си с клевети?", пише св. Анастасий Велики.
Основната цел на поста е като потискаме страстите и желанията на плътта, да възстановим нарушената хармония в душата.
Човек трябва с делата си да покаже, че искрено се е разкаял за волните и неволните си прегрешения и да търси опрощение, съветват духовниците.
Този, който се готви за изповед и причастие, трябва предварително да уточни с изповедника начина на постене.
От апостолско време църквата е наредила светото тайнство изповед и причестяването да се предшестват и съпътстват от т.нар. говеене.
Венчавките са забранени от днес до Въведение Богородично (21 ноември) и от Игнажден (20 декември) до Богоявление, (Йордановден) - 6 януари.
Светият Синод разрешава при изключителни случаи енорийските свещеници да извършват венчавки от 26 декември до 4 януари, без да искат предварително разрешение от своя митрополит.
Има известни различия между различните християнски деноминации. Протестантските църкви изцяло отричат поста. Католическата църква изисква по време на Коледните пости да не се яде месо само в петъчните дни. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар