17.11.2010 г.

Музеят на Вазов тъне в мизерия

В центъра на София, в студено и тъмно хранилище се намират две стъкленици - в едната е сърцето на Иван Вазов, в другата - мозъкът му. Формалинът е изветрял. Няма пари за подмяната му. Черен пример за разрухата в къщата-музей на класика, чийто роман "Под игото" оглави преди година класацията на най-любимите книги на българите.
Какво става там в юбилейната 160-а година от рождението на поета?
Служителите периодично са в неплатен отпуск. Няма отопление, няма телефон, електричеството също не е платено, респективно няма СОТ, за интернет сайт никой не си и помисля. По стените е избил мухъл. Мебелите са покрити с прах. Музеят най-често не може да приема посетители, а предварителните заявки са технически неосъществими. Сградата е била затворена и в Деня на народните будители. Замразени са ред инициативи, например учебен център с аудио и видеотехника (която вече е купена от фондация "Просвета", но така и стои неразопакована). Интериорните картички, брошурите, сувенирите, дисковете - всичко онова, което прави един музей - музей, в случая звучи като фантастика. Но това не е всичко.
Към музея  са асоциирани 15 отделни обекта. Между тях са 8 мемориални къщи-музеи - шест в София и два в провинцията, плюс три литературни кабинета.
Ръководството твърди, че не вижда никаква икономическа логика в начина, по който е формиран бюджетът на Националния литературен музей. В началото на 2010 г. Министерството на културата отпуснало 167 428 лв. От тях фонд "Работна заплата" - 132 824 лв. Перо за ремонти – 0 лева. На 3.08.2010 г. е гласуван актуализиран бюджет в размер на 142 312 лв., от които - 112 900 лв. за заплати. За ремонти - нищо. Абсурдът е, че новият по-нисък бюджет е спуснат със задна дата от 01.01.2010 г. Т.е. след като музеят практически е изразходвал по-голямата част от предишния си (бездруго мизерен) бюджет, се оказва, че всъщност го е надвишил. От министерството препоръчали да се ограничи броя на служителите, но той е свит до абсолютния минимум - в къщите-музеи щатът е само за един уредник. Това е причината служителите да са принудени да излизат един след друг в неплатен отпуск
На възрожденски принцип минава и целият Вазов юбилей. 160-годишнината му е отбелязана през март с голямо честване в Народния театър "Иван Вазов", после с тържество в НДК; с изложба с над 150 оригинала на патриарха на българската литература от фонда на Народната библиотека. С поклонение пред паметника на поета в деня на рождението му; показа се ремонтираната за първи път от 23 години документална експозиция. "Всички тези събития са проведени във възрожденски дух - нито писателите, които произнесоха словата, нито актьорите, нито музикантите са повдигали въпрос за възнаграждение.
Логично е в тази ситуация Националният литературен музей и подопечните му къщи-музеи да започнат да търсят по-гъвкави мениджърски решения. Спонсори обаче не прииждат (появяват се бели лястовици като фирмите, финансирали частичния ремонт на къщата-музей на Никола Вапцаров, но те са единици). На този фон с радикално предложение, касаещо музея на Вазов, излиза директорът на Народния театър Павел Васев
Той предлага къщата-музей да мине под управлението на Националния културен институт "Народен театър "Иван Вазов", който се намира в непосредствена близост. Мотивите са, че театърът разполага в своя щат с ателиета и служители - художници, декоратори, дърводелци, електротехници, хигиенисти и т.н., които могат да поддържат сградата и помещенията в идеален вид (да осъществяват ремонтите, почистването, поддържането). Но по-съществената част от предложението са съвместните културни проекти. Театърът може да освободи зали за лекции, литературни вечери, концерти, изложби и т.н., посветени на творчеството на Вазов. От там са готови да предостави 400 кв. м площ във фоайетата на втори балкон, където да се развие експозицията на музея, която в момента е в хранилищата. Предложението е отправено като докладна записка до министъра на културата Вежди Рашидов на 13 август тази година. Засега няма отговор.

1 коментар:

  1. Що да не тъне в мизерия.Един текст за чалга песен не е написал.Само такива които будят нацията и показват колко сме заспали.Затъпяваща нация ръкаводена от нагли обирджии.

    ОтговорИзтриване