12.11.2010 г.

Данък за паянтови постройки ще заменя данък лукс

Ден след като ГЕРБ се сети, че е дясна партия, и реши да не натоварва с по-високи данъци собствениците на луксозни имоти, управляващите решиха да обложат паянтовите постройки. Имотите с данъчна оценка под 1680 лв., от които досега не се събираше данък сгради, от догодина ще се облагат със стандартната ставка на налога за съответната община. Това предложение на финансовото министерство е било вкарано в проектозакона за местните данъци и такси.  
Имотите с оценка под 1680 лв. са най-вече селски паянтови къщи. Досега те не се облагаха, защото приходите от тях не могат да покрият разходите на общините по събирането на данъка. Обикновено тези къщи имат много наследници. Разходът на общините за изпращане на съобщения за данъка до четирима наследници на подобен имот например може да се окаже 1.50 лв., а приходът от него - едва 0.60 лв..
При данък сгради за жилищните имоти е 1.2 промила върху оценката, от имот с оценка 1680 лв. общината ще събере 2.02 лв. налог, а ако той е основно жилище - 1.01 лв. При това положение разходът на общината по разпращането на писма и банковата такса, която ще платят гражданите за превеждането му, ще излязат по-скъпо от самия данък. Освен това много от тези къщи не са декларирани от наследниците на собствениците и общините трябва да ги издирят.
"Всяко недвижимо имуществото е възможност, а не право и е редно да се облага", твърдят от финансовото министерство. Оттам публично не са представили какъвто и да било анализ на ефектите от този данък "колиба", както и не дадоха разумно обяснение защо предлагат данък "лукс".
Във вторник вечерта парламентарната група на ГЕРБ реши да се откаже от въвеждането на данък "лукс", който още през пролетта беше представен като антикризисна мярка от премиера. Според депутатите ефектът върху приходите на общините от по-високото облагане на имотите с оценка над 300 000 лв. ще е минимален, а и ще се затрудни администрирането на данък сгради. Тези аргументи обаче са много по-валидни за данък "паянта", но засега депутатите не са се отрекли от него.
Почти нищо друго от първоначалния проект на финансовото министерство за промени на Закона за местните данъци и такси нямамало да се запази. Дори превръщането на туристическата такса в данък ще бъде модифицирано. Вместо да се облага легловата база, както искат общините, налогът ще се начислява върху нощувките, но ще има изискване да се плаща върху заетост минимум 30%. Така ако заетостта е 90%, хотелиерът ще може да декларира само 30% и да плати налог само върху това.
Само в рамките на няколко месеца лобито на туристическите босове успява да надделее два пъти над правителството. Първият беше за ставката на ДДС върху организираните туристически почивки, която се вдигна с 2% вместо със 7%, както предлагаше ведомството.

Няма коментари:

Публикуване на коментар