29.11.2010 г.

Конете и магаретата с европейски паспорти

Кампания за идентификация на еднокопитни животни - коне и магарета, се провежда в цялата страна, включително в Старозагорска област. В регионът първо започнаха със спортните коне. Чиповете се вкарват във врата на животните, процедурата при елитните животни в областта (100 бр.) е отнела около седмица. Маркирането е задължително за коне и магарета и се прави във връзка с регламент на ЕС.
Кампанията се извършва се от ветеринарните власти, със съдействие на кметовете по места.
На всеки собственик процедурата струва 38 лв., в която сума влиза стойността на чипа и държавната такса за паспорт. В паспорта се записват индивидуалните характеристики. Данните се вкарват в електронна система, която създава подробна диаграма с всички особености на съответното животно. Оттам данните отиват в печатницата за печат на хартиен носител.
Чипове трябва да имат и всички коне и магарета, които се използват за впряг в каруци. Пътуващите животни са основната маса еднокопитни, засега не се прави идентификацията им в региона. От районната ветеринарната служба са скептични относно изпълнението на процедурата, предвид сумата, която трябва да се събира от стопаните на животните. Маркирането трябва да приключи до 16 декември, но едва ли това ще се случи - един чип струва колкото 1 куб. м дърва за огрев. Това пред настъпващата зима едва ли е изпълнимо и най-вероятно срокът ще бъде удължен, смятат специалисти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар