24.11.2010 г.

Кой печели от „зелената енергия”?

"Цената на тока ще се повишава всяка година с по 3-4% до 2013 г., ако се реализират всички заявени проекти за ветропаркове и слънчеви централи", пресмята бившият член на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Пламен Денчев, цитиран от електронните медии. Добавката за "зелена" енергия, която се калкулира в цената за крайните потребители, в момента е 3.03 лв. на мегаватчас. На бележките за тока, които получава всяко семейство, това почти не личи, защото там "зелената" цена е означена 0.00303 лв. за киловатчас. За една месечна сметка от 45 лева за "зелена" енергия отиват около 86 стотинки.
Ако се удовлетворят всички заявки за вятърни и слънчеви централи, мощността на ВЕИ се очаква да достигне 4000 мегавата през 2013 г. Тази нова мощност, два пъти по-голяма от АЕЦ "Козлодуй", ще направи "зелената" добавка в цената на тока 13-14 лв. на мегаватчас, т.е. 4 пъти по-висока от сегашната.
На сайта на икономическото министерство се появи проект на Закон за енергията от възобновяеми източницие. Проектът казва, че НЕК ще подписва със слънчевите централи договори за 25 години, а за другите типове ВЕИ - за по 15 години. Преференциалните цени, по които се изкупува токът, произведен от тях, ще се запазят непроменени за такива периоди от време. Т.е. ДКЕВР вече няма да може да ги намалява всяка година. И то при положение че в момента тази цена е 823 лв. на мегаватчас, т.е. 82.3 ст. на киловатчас. Това е 4 пъти повече от цената, която плаща всяко домакинство или фирма за ток.
Кои са големите играчи на пазара на „зелената енергия”?
Чуждестранни фирми като "AES Solar Energy" и ЕНЕЛ имат силни позиции и се ползват с протекцията на своите посолства, но има и български фирми, които също разполагат със силни лобита.
Сред най-големите предприемачи, насочили се към инвестиции в "зелен ток", са наследници на държавни чиновници. Дъщерите на несменяемия още от времето на Иван Костов шеф на Комисията за защита на потребителите Дамян Лазаров притежават цяла мрежа от 56 "зелени" фирми. Друг член на същата комисия Огнян Варадинов също е участвал в 11 енергийни фирми.
29-годишната Елена и 25-годишната Любов Лазарови са съдружнички в обща фирма - "Е и Л" ООД. Тази фирма е акционер в още 18 търговски дружества, в чието наименование се съдържат думите "Смин" и "Енерджи". Първото идва от едноименното село в община Шабла, край което ще е централата. Любов, самостоятелно и в съдружие с трети лица, притежава отделно от сестра си още 38 фирми. Така общо двете деца на Дамян Лазаров притежават 56 търговски дружества. Всички те са с предмет на дейност енергетика и недвижими имоти.
Ако фамилията получи лицензия от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране, те ще изградят най-големия ветропарк у нас - 93 ветрогенератора с общо 186 мегавата мощност на стойност над 370 млн. лв. Перките ще се разположат на 2.5 млн. квадрата земя, които вече са закупени от фирмите. Това са данните, внесени в Комисията за борба с корупцията от лидера на РЗС Яне Янев.
За да получат лицензи, споменатите фирми трябва да успеят да защитят бизнес плановете си. Но вече има решения на Общинския съвет в Шабла, взети на 23 декември 2009 г., с които се променя предназначението на закупената вече земеделска земя с цел да се изградят ветропаркове.
От декларациите на Сметната палата е видно (информацията бе публикувана и в медиите), че за разлика от дъщерите си Дамян Лазаров е един от най-бедните служители в България. Той не притежава почти никакви имоти и банкови влогове, а живее на заплата и банков кредит.
Дамян Лазаров е вероятно най-несменяемият висш чиновник в най-новата история на България. Той бе назначен на поста председател на Комисията за защита на потребителите през 1999 г. Оттогава насам четири правителства непрекъснато го преизбират, като последно през март 2010 г. той бе избран от Министерски съвет за нов 5 годишен мандат. Публична тайна е високата обществена неудовлетвореност от работата на КЗП, върху която през последните години не е упражняван контрол нито от министерството на икономиката, нито от парламента.
Зелените централи са притегателен магнит и за хора, вече излезли от изпълнителната власт. Сред тях например е и Илко Йоцев. Той бе заместник-министър на енергетиката в кабинета "Сакскобургготски", точно по времето, когато се правеше политиката за насърчаване на екоенергетиката. В момента е заместник-председател на Българската фотоволтаична асоциация. Йоцов чрез компанията си "Био Пауър" има намерения да изгради соларен парк край айтоското село Винарско.
Към зелените централи постепенно се насочват и фондовете, специализирани в изкупуването на земеделски земи.


Няма коментари:

Публикуване на коментар