10.11.2010 г.

Проектът „Севтополис” вкара в епистоларна битка депутат и община

Конфликта между депутата от ГЕРБ Емил Караниколов и ръководството на община Казанлък премина в епистоларна битка в медиите. В основата му са взаимните разногласия между местната власт и народния представител, който е и бивш заместник-кмет за проекта „Севтополис” и други проекти в региона. Идеята за „изваждането” на древнотракийския град Севтополис от водите на язовир „Копринка” е на екип с ръководител арх. Жеко Тилев. Целта му е да се увеличи туристическия интерес в района, но за реализацията му са необходими над 100 млн. лв. Никой от подкрепящите проекта не е наясно откъде ще се намери инвеститор, особено в днешно време. Депутатът пък многократно е менил позициите си относно неговото бъдеще. Многократно, той е критикувал общинското ръководство и за работата по други проекти. Затова и общината, отговаряйки на удара изпрати следнато изявление:
В продължение на повече от две години след местните избори през 2007 г. Общинска администрация работи много резултатно с общинските съветници от ПП ГЕРБ. Настоящият народен представител от ГЕРБ г-н Емил Караниколов, бе повече от една година заместник-кмет на Община Казанлък и в качеството си на такъв е споделял основните насоки на развитието на общината.
В последните месеци след изборите за 41 Народно събрание и избирането му за народен представител от ПП ГЕРБ, се почувства дистанциране и нежелание за конструктивни разговори от негова страна, която позиция се превърна в открито говорене против настоящото общинско ръководство и отричане на всичко, постигнато с много усилия, труд и активна работа на кмета на община Казанлък, на общинското ръководство и цялата администрация. В желанието си да бъде негативен към всичко, той дори изпада в противоречие със самия себе си. Такъв е случаят с проект „Севтополис".
В своята предизборна програма г-н Караниколов казва (в. „Долина", 9 юли 2009 г.) „за един от най-грандиозните проекти не само за Казанлък, но и за България, а именно проекта „Севтополис" - той е прекрасен... и ако се намери инвеститор, проектът е добре дошъл". Само 4 месеца по-късно, г-н Караниколов вече от позицията си на народен представител, открито се обявява против „Севтополис". Сега, една година след тези изявления, според публикация във в. „Седмица" от 5 ноември 2010 г., г-н Караниколов пък пита какво става с проект „Севтополис". Какво, всъщност, искате, г-н Караниколов? Да има или да няма проект „Севтополис" и ако искате той да се реализира, направете нещо, а не само да приказвате!
По отношение на останалите въпроси, парк в Западното разширение на Казанлък има - това е парк „Васил Левски". Проект за парк „Розариум" е разработен, два пъти е внасян за одобрение в МРРБ, към момента няма финансиране, но активно се търсят други възможности за осигуряване на външно финансиране. По отношение на филиал на ВУЗ, ръководството на Община Казанлък направи многократни срещи с ръководствата на различни висши учебни заведения, като най-близо до реализацията на тази идея бе откриването на филиал на Аграрния факултет на Тракийския университет съвместно с Института по розата и етеричномаслените култури -Казанлък. Окончателното решение за нови филиали на висши учебни заведения обаче е на Министерството на образованието и младежта. Тук отново срещнахме неразбиране от г-н Караниколов, който на сесия на ОбС не одобри искането на Общината за филиал на ВУЗ в Казанлък. Какво точно искате, г-н Караниколов?!



Няма коментари:

Публикуване на коментар