19.11.2010 г.

Прозрачното управление е невидимо за данъкоплатците

Как се харчат парите на данъкоплатците? Дори ако се интересуваш от такава информация – трудно ще я получиш! Примерът е от Стара Загора, където според многократно повтаряната мантра се управлява открито и прозрачно.
За втори пореден път председателският съвет на общинския съвет в Стара Загора беше отхвърлено предложението, сесиите да се излъчват по местната телевизия. 
Тази практика беше спряна преди месеци с едноличното решение на председателя на старозагорските старейшини Тенчо Руканов. Така телевизията бе лишена от техническа възможност да излъчва директно сесиите на Общинския съвет на Стара Загора. Нещо, което досега е правила в продължение на три години абсолютно безвъзмездно.  На практика, работата на 51 общински съветника, избрани от старозагорци, остава скрита  за гражданите.
 Председателското вето дойде, след гафа на Светла Иванова, шеф на групата на ГЕРБ, която забрави за  микрофона на банката пред нея и употреби обичайния си речник (изпъстрен с ругатни и цветисти изрази), станал достояние на стотици зрители в ефир.
За да отбие атаките за  липса на прозрачност, председателят Тенчо Руканов стана инициатор, а  лично кметът проф. Светлин Танчев като възложител подписа договор за онлайн излъчване на общинските заседания с търговско дружество. За целта е закупена техника със средства на общинския бюджет, чиято стойност е неизвестна. Двете камери на онлайн излъчването, обаче са свързани с микрофона на председателя и така де факто, той режисира картината и звука на излъчване, което е си е цензура.  Според преглед на архива на онлайн излъчването само 200 души успяват да влязат в сайта по време на предаванията.
Една от очакваните горещи точки в дневния ред на заседанието на общински съвет - на 25 ноември т.г. е докладът на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация за следпривтизационния контрол на "Автобусни превози". Продажбата беше извършена на 13 април 2007 г., а купувачът, Евро бус ООД, пое твърди инвестиционни задължения за пет години напред.
Докладът за извършения контрол само потвърди общоизвестния факт, че някои основни клаузи по приватизационния договор не са спазени. Вместо 6 454 000 лева поети задължения за инвестиции за 2007, 2008 и 2009 г. инвестираните пари в приватизираното общинско дружество са едва 2 125 880 лева. Според договора неустойките, които "Евро бус" ООД дължи на общината, са в размер на 2 164 060 лева.
След проведено заседание и консултации с юристи, председателят на Надзорния съвет на ОбАП Румяна Присадашка предлага на колегите си да гласуват две решения. Първо да приемат доклада за извършения следприватизационен контрол и второ - кметът на общината да предприеме всички законови действия срещу "Автобусни превози" ООД за неизпълнение на инвестиционната програма. Визирани са и двата члена от договора - чл. 9, регламентиращ година по година финансовите задължения, и чл. 19, определящ неустойките, които са 50% от неизпълнените инвестиционни задължения.
Въпросът за неизпълнените от фирмата ангажименти многократно бе задаван от общински съветници от опозицията, но явно досега не му беше дошло времето да се обсъжда.
Същевременно старозагорската администрация предлага да се вземе нов общински заем до 7 млн. лева. Парите били необходими за да се финансират проекти по оперативните програми. Най-големият подобен проект е за благоустрояването на кв. „Железник”. От една страна има криза, от друга пари няма, а вземанията на общината не се търсят и средства се харчат безотчетно. Кметът понесе доста критики за управлението си в първите три години от мандата, включително, в последните месеци и от ръководството на ГЕРБ. При последната си среща с общинското ръководство на СДС, които обаче заявиха че ще продължат да го подкрепят в този труден за него момент?!? Оставала последната година от мандата и такава подкрепа била съвсем логична?!? Да им се чуди човек на логиката! Прилича на лозунга: „Петилетката – за четири години”, само че сега би звучал – „Четиригодишния мандат – за една година”.  Но пък и избирателите-данъкоплатци не могат да бъдат придирчиви – едно от свойствата на прозрачността е, че нищо прозрачно не може да се види…  

Няма коментари:

Публикуване на коментар