30.11.2010 г.

Сбогом мамо – здравей скандал

Скандалът около филма на Мишел Бонев "Сбогом, мамо" и платеното от нея пътуване на 40-членна българска делегация до Венеция (италианските медии писаха обстойно за скандала около неговата награда, дадена заради приятелството на авторката с двама премиери – българския и италианския) навлезе в нов етап – лентата била незаконно финансиране от Националния филмов център. Лентата е получила от НФЦ 330 000 лв. субсидия, въпреки че не е покрила необходимия минимум от точки, за да бъде финансирана.
"Сбогом, мамо" е бил предложен за финансиране от НФЦ два пъти - през 2009 и 2010 г., и двата пъти неуспешно, обяви пред Би Ти Ви Антония Ковачева, член на художествената комисия за игрални филми, оценявала проектите т.г. През 2010 г. проектът не е получил минимума от 50% от точките, за да бъде изобщо включен в класирането. За финансиране се предлагат проекти, събрали над 70% от точките. Въпреки това филмът е получил субсидия по решение на директора на центъра Александър Донев. "На запитване от комисията защо се отпускат средства на некласиран проект отговор не се получи", обясни още Ковачева. Пред Би Ти Ви тя допусна, че Донев има право еднолично да решава, защото никъде не му е забранено изрично да го прави. Той можел да бъде ползван като изкупителна жертва в скандала на по-висши лица в йерархията на властта.
С друга версия излезе пред "Всеки ден" самият Донев. Той твърди, че филмът е класиран на първо място и разполага с протоколите, които доказват това. Отделно от това художествените комисии били само консултативни органи, а единственият, който носи отговорност, бил той. Според действащото законодателството обаче изискването за конкурсно начало при финансиране на проектите е категорично, а изпълнителният директор няма право еднолично да решава.
Изискването за конкурс е записано в закона за филмовата индустрия, а в устройствения правилник на НФЦ пише, че решенията на комисиите, с които се предлагат за финансиране проектите с над 70% от точките, са окончателни. Според експерти противоречивите тълкувания идват от лоша редакция на текстовете в закона за филмовата индустрия, в който се регламентира издаването на заповед от страна на изпълнителния директор за определяне на спечелилите.
Филмът не е класиран на 1-во място, а е бил единствен в категорията - дебют.
Упоритото търсене на субсидия е странно на фона на спряганата в медиите сума само за тридневна визита на българската делегация в Италия - 400 000 евро. По последни твърдения тя е покрита от продуцентската фирма на Мишел  Бонев "Романтика ентъртейнмънт". Официалното изявление на актрисата опроверга културния министър Вежди Рашидов, който твърдеше, че разходите са покрити от италианското министерство на културата.
Етичният кодекс забранява министри и други висши лица да пътуват в чужбина за сметка на частни фирми. При подобен скандал, във всяка една нормална страна би последвала оставка на провинения висш чиновник, у нас обаче не е така!

Няма коментари:

Публикуване на коментар