24.11.2010 г.

Изгубеният светец е новото продължение на Бри Диспейн

Втората книга от поредицата на „Божествени и прокълнати” на Бри Диспейн е вече на книжния пазар.  
Грейс Дивайн жертва душата си, за да излекува Даниъл Калби. Но спасявайки своя любим, тя се заразява с върколашкото проклятие и губи брат си.
Майката на Грейс изпада в дълбока депресия, а баща й тръгва из страната в търсене на изчезналия Джуд. А междувременно родния град – Роуз Крест – е потопен от вълна престъпления...
Първоначално Даниъл се съгласява да научи Грейс как да държи новите си свръхестествени способности под контрол. Но тя мечтае да ги използва в името на доброто. Според нея само по този начин урбат могат да върнат репутацията си и от псета на смъртта да се превърнат отново в небесни хрътки.
В отчаяното си желание да върне брат си Джуд обратно у дома, Грейс се сприятелява с новото момче в града – красавеца Талбът, който й обещава, че с негова помощ може да овладее силите си. Постепенно Талбът остава единственият, който я подкрепя в желанието й да използва способностите си. Дори Даниъл вече не е сигурен дали това е толкова добра идея. Така докато Грейс се сближава с Талбът, връзката й с Калби започва да се пропуква...
Неусетно момичето започва да се променя. Без да осъзнава по каква мрачна пътека е поела, Грейс се заслепява от новите си свръхестествени способности и се поддава на вълка в себе си. Така тя не забелязва, че стар враг се е завърнал... И подготвя капан, по-опасен от смъртта...
Феновете, настървени за още от поредицата за Грейс и Даниъл, ще горят от желание да захапят „Изгубеният светец”. Нови герои, непознати същества на мрака, повече романтика, много динамика и свеж хумор – спиращото дъха продължение на „Божествени и прокълнати” обещава поне няколко безсънни нощи. Първата книга на Бри Диспейн се превърна в безспорен хит отвъд океана, а филмовите права на поредицата вече са откупени.
Серията „Божествени и прокълнати” всъщност е модерна интерпретация на познати митове и легенди, към която са добавени свръхестествен привкус и солидни дози напрежение и романтика. В първия роман от поредицата Бри Диспейн стъпва на притчата за блудния син, а във втория – на историята за добрия самарянин. Във „Изгубеният светец” Бри е отдала почит и на най-верните си почитатели, като е кръстила герои с камерни роли в романа с имената на активни блогъри.
Другият любопитен факт около поредицата е, че образите на главните персонажи са свързани с живота на самата авторка. Колкото и изненадващо да звучи, Грейс Дивайн изобразява самата Бри Диспейн в тийнейджърските й години, само че е нейна по-силна версия – защото Грейси казва и прави това, за което Бри само е мечтала. Образът на Даниъл пък е вдъхновен от трима приятели на писателката, които изненадващо изчезнали от живота й. Едно от тези момчета бил неин приятел от детинство, който се преместил в друг град. След няколко години той внезапно се появил в училището на Бри, но след няколко часа отново изчезнал. От тогава писателката се пита какво ли се е случило с него. Този спомен до известна степен я подтикнал да напише „Божествени и прокълнати” – като своеобразен разказ за това какво би станало, ако нейният приятел не бе изчезнал повторно.
В края на 2011 г. ще се появи и третата последна (поне засега) част от нашумялата поредица.

За авторката
Бри Диспейн преоткрива детската си любов към писането в колежа, когато прекъсва обучението си за един семестър, за да пише и режисира пиеси като част от програма за тийнейджъри в риск. Така тя решава да се посвети на голямата си мечта и да стане писател. Но осъществяването й трябвало да почака, защото скоро след това Бри се омъжва, ражда първото си дете и започва да работи по осем часа на ден. А за писане почти не й остава време.
Но тогава се намесва съдбата. След автомобилна катастрофа  Бри осъзнава, че животът е твърде кратък, за да не върши това, което обича. Няколко дни по-късно съпругът й купува лаптоп „втора ръка” и й го подарява с думите: „По-добре започни да пишеш”. Така животът на Бри се променя завинаги. Предложението за закупуване на ръкописа на „Божествени и прокълнати” идва точно на шестата годишнина от катастрофата, която всъщност превръща Бри в писател.
Сега тя живее в Солт Лейк Сити със съпруга си и двете си деца.

Няма коментари:

Публикуване на коментар