22.11.2010 г.

Берлускони поръча нов пенис на Марс

На антична статуя на бог Марс, поставена до входа на резиденцията на италианския премиер Силвио Берлускони, възстановиха липсващия пенис, съобщи La Repubblica. Също била „възстановена” и липсващата ръка на богинята Венера, съставляваща част от скулптурната композиция.
Статуите на Марс и Венера, изсечени през 175 година от нашата ера в Остия, били лишени от важни детайли в далечното минало и именно Берлускони решил да се „възстанови” целостта им. Ремонтът струвал 70 хиляди евро.
Поръчението на Берлускони дошла малко преди визитата в Италия на китайския премиер Вън Цзябао. „Защо в Китай всички статуи изглеждат като нови, а на нашите им липсва я глава, я ръка? Оправете ги!” - казал Берлускони. Премиерът има причина от какво да се притеснява, още повече че липсата е доста съществена и има опасност да се изложи пред чужденците, коментират зевзеци от форумите.  
Приближеният до Берлускони архитект Марио Каталано заявил пред The Guardian, че ремонтът бил направен без пари и че ръката на Венера и пенисът на Марс са прикрепени с някакви магнити и могат да бъдат снети всеки момент.
Статуите на Марс и Венера са временно предадени в резиденцията на Берлускони тази година от Националния римски музей. Според автора на статията в La Repubblica подобно „възстановяване” на статуите е петно върху работата на италианските реставратори.

Няма коментари:

Публикуване на коментар