12.11.2010 г.

Парламентаристите единодушни за висок мажоритарен праг

Въпреки многобройните си досегашни изказвания, че мажоритарния вот е най-добрия вариант за възпирането на диктата на партийните централи, родните политици приеха точно обратни текстове в новия избирателен кодекс. Управляващи и опозиция се обединиха срещу възможността избирателят реално да гласува за личности, а не за партийни листи. Това се разбра от дебатите в правна комисия, която прие на първо четене изборния кодекс.
БСП и ДПС имаха много критики срещу проекта, но никоя от тях не се отнасяше до изключително високия праг от 20%, над който ще се пренареждат кандидатите в листите. Единствено Екатерина Михайлова отбеляза, че прагът е твърде висок и това не е истински мажоритарен елемент. Тя съжали, че ГЕРБ не са намерили политическа воля да окрупнят избирателните райони, което би позволило прагът на преференциите да е по-нисък.
Основната критика на ДПС бе против текста, който въвежда 12 месеца уседналост за местните избори. Така милиони български граждани, не само български турци, които живеят зад граница, се лишават от право на глас. Движението се обяви и против отпадането на имунитета за кандидат-депутатите. Това щяло да позволи омаскаряването на всеки потенциален кандидат от опозиционна партия.
Въвежда се изискването вотът да се отбелязва само с хикс..
Според БСП кодексът нарочно се внася, за да бъдат претупани дебатите по него покрай бюджета. Нямало консенсус по основните въпроси.  Социалистите са и против двустепенната регистрация на партии и коалиции за участие във вота.
Заради късното внасяне на кодекса е възможно уседналостта да не сработи, предупредиха сините. Те са против премахването на избора на районни кметове. Нямало предвидени ограничения и за бизнес партиите.
От неправителствени организации поискаха да се намали таванът от 5000 лв. за партийни дарения в кеш. Те дадоха пример с Франция, където лимитът е 150 евро и САЩ, където е 100 долара. Според тях подобна висока граница улеснява влизането на мръсни пари в политиката. От ГЕРБ обещаха да помислят по въпроса

Няма коментари:

Публикуване на коментар