9.11.2010 г.

Изборният кодекс удря партиите фантоми

С новия изборен кодекс ГЕРБ ще затрудни максимално участието на конкурентите си в изборите догодина, смятат от опозицията. Вдигат се бариерите пред "Коалиция за България" (КБ) и "Синята коалиция"(СК), които вече заявиха желание да разширят форматите си. Двете формации ще трябва да събират повече подписи за регистрация и да внасят повече пари като депозит в сравнение със самостоятелните участници.
Според кодекса всяка партия трябва да събере 15 000 подписа, за да се регистрира за участие във вота. А това определено ще бъде проблем за малките съюзници. Регистрацията ще е двустепенна - първо се записват партиите, а после коалициите. Това означава, че ако в КБ останат досегашните 7 съюзници, те трябва да представят общо 105 000 подписа. Петте сини партии пък ще имат нужда от общо 65 000 подписа. Досега за участие в парламентарни избори партиите представяха 15 000, а коалициите само 20 000 парафа. В този си вариант изборният кодекс всъщност ще удари партиите фантоми. Те може да са коалиционни партньори, може и да се явяват самостоятелно, но не е нормално в страна като България да има стотици партии. Част от тях са разпознаваеми единствено по лидерите си – социалдемократи на Камов, на Нихризов, на Томов, земеделци на Мозер, на Личев и т.н. Някои партии, като че ли точно затова и съществуват – да осигурят избираемо място на лидерите си в коалиционните листи. 
Променена е регламентацията и на изборния депозит. За всички видове национални избори партиите и инициативните комитети ще внасят по 10 000 лв. Това означава, че всеки от коалиционните партньори ще трябва да поеме своя дял от 10 000 лв., а не както бе досега - партията-майка често плащаше и за останалите. Общият депозит за КБ става 70 000 лв., а на сините - 50 000 лв. Според досегашното изборно законодателство партиите внасяха 50 хил. лв., а коалициите по 100 000 лв.
Промените в кодекса намаляват шансовете на неуспелите участници да си върнат депозита. Това ще става само при получени над 2% от действителните гласове на национално ниво както за партии, така и за коалиции. Досега бариерата беше 1%. Затова пък ще се увеличат приходите на фонда за лечение на деца към здравното министерство, към който се пренасочват изгубените депозити.

СМЕТКИ
На миналите парламентарни избори фондът за лечение на деца към МЗ събра 600 хил. лв. от невърнатите депозити за участие в изборите на 2 коалиции и 8 партии. През 2005 г. сумата бе 365 хил. лв. Последните евроизбори постъпиха 215 000 лв. в детския фонд.

Няма коментари:

Публикуване на коментар