22.11.2010 г.

Руснаци искат контролния пакет в ТЕЦ „Марица изток” 3

Руската компания "Интер" РАО проявява интерес да купи мажоритарния дял на италианската "Енел" в ТЕЦ "Марица Изток 3" край Гълъбово, както и вятърните централи на италианската компания в България, съобщиха световните агенции. В замяна руското дружество предлага свои акции до блокиращия си пакет от 26.4% в контролираното от "Енел" руско дружество "Енел ОГК-5". Ако сделката се състои, "Интер РАО" ще стане един от крупните производители на електроенергия в България с 12% пазарен дял.
През октомври от "Енел" съобщиха, че очакват за дела си в ТЕЦ "Марица Изток 3" около 600 млн. евро, при положение че са вложили в рехабилитацията на въглищната централа 700 млн. евро. Блокиращият пакет на "Интер" РАО в "Енел ОГК-5" се оценява на 24 млрд. рубли (около 550 млн. евро).
"Интер" РАО отдавна се опитва да стъпи на българския енергиен пазар, като дори смяташе да купи русенската топлофикация. Компанията проявяваше интерес и към участие в АЕЦ "Белене". В случая с ТЕЦ "Марица Изток" 3 тя ще трябва да води преговори и с НЕК, която притежава 27% от централата.
В ТЕЦ „Марица изток” 3 са вложени едни от най-големите инвестиции в българската енергетика. Първоначално инвеститор в централата бе американската компания „Ентърджи”, след което италианската ЕНЕЛ изкупи акциите й. В последните години бе извършена рехабилитация и модернизация на топлоелектрическата централа. Изградени бяха сероочистващи инсталации, а производствените мощности се увеличиха до 840 мегавата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар