2.11.2010 г.

Хаосът и градът

Стара Загора, както е знайно, е най-стария град. Освен това е център на вселената, но вероятно и център на хаотичното управление. Пример за това са последните промени в транспортната схема, частични и „обмислени”!
От 25-ти октомври ул. „Гурко” – в отсечката от „Патриарх Евтимий”, до „Х.Д.Асенов” беше отворена за автомобили. До седмици същото ще стане и с булевард „Цар Симеон Велики”, пак от Патриарха до ул. „Кольо Ганчев”, където ще се появят и нови 40 паркоместа. И докато едната общинска комисия прави това предложение, друга решава преместването на търговците на сребърни бижута, пак там – в района на СОУ „Васил Левски”. Казано по народному – едните не знаят какви ги вършат другите. Сега май търговците ще трябва да ги местят на друго място.
Тук възникват няколко въпроса. Сегашните управляващи обещаха промяна на транспортната схема още в началото на мандата. Логично е заралии да се запитат – защо това не стана за три години, а пак се правят опити да се вземат решения на парче? Защо промяната на транспортната схема беше поръчана на фирма извън региона? Колко пари е получила тя? И защо предлаганите от нея промени не се реализират? Нали трябваше да има цялостна концепция! Оправданието, че няма пари не минава. Като нямаш пари в джоба, няма да идеш на скъп ресторант!
Друго, как отварянето на „Гурко” и част от „Царя”ще облекчи трафика, като вкарва още по голям-автопоток в централната част? Защо общината плати проекти за изграждането на подземни паркинги в дворовете на Пето и Шесто основно училище, а нищо не се направи? Е, става въпрос за 50 000 лева, но защо те трябваше да се дадат, след като не се реализираха проектите? Тези 50 бона са ги похарчили по принципа че са общински, ничии. Броил ли ги е някой? Да, ама не, те са на данъкоплатците и не бива да се пилеят с лека ръка! А едновременно с това основното обяснение е, че пак парите не стигат. Ами с подобно планиране финансите никога няма да стигат! Примерно, да предположим че общинският бюджет е 150 милиона, общината дава за проекти 30 милиона, но за реализацията им трябва 50 милиона, но останалите пари вече са разпределени и пак ни липсват 10-20 милиона… така хаосът и градът стават като братя близнаци – ние говорим за хаос и разбираме град, говорим град и разбираме… хаос!
Мъдрите глави обаче не мирясват – в първата половина на годината обявиха, че работят по въпроса, да пуснат движението през пешеходната зона по „Цар Симеон Велики”. Това щяло да стане чрез вкарването на автомобилния трафик под пешеходната зона. Тези планове остават на дневен ред, абе имат идеи хората! Обаче пари за завършването на подобен героизъм - нямат. Данъкоплатците също нямат! Покрай грижите за автомобилите, пешеходците се спасяват кой както може. Ама, ха! Само да внимават като намажат на някой гумите да са спретнати и добре сресани – ризата да им се белей, перчемът да се вей!

Няма коментари:

Публикуване на коментар