23.11.2010 г.

Лечков иска да извади българските отбори от букмейкърските листи

Вицепрезидентът на БФС Йордан Лечков е предложил на изпълкома всички мачове от шампионата да се извадят от тиражите на всички букмейкърски къщи. Според него, по този начин ще се спрат спекулациите за "черно тото" в българския футбол.
"Аз разбирам спорта, като реална игра. Никога не съм залагал и не искам около мен да има залагания. Затова според мен трябва да се направи това, което предложих на колегите от изпълкома - да се извадят всички мачове от тиражите", заяви Лечков.
Той допълни, че е уверен в честността на играчите си и е абсолютно убеден, че никой от тях не се занимава с подобни занимания.
"Само ако разбера, че някой от моя отбор прави такива неща, наказанията ще са жестоки. Ще разчитаме на млади момчета и това ще е политиката ни занапред", добави президентът на Сливен.
Публична тайна е, че нелегалните залози, извън регламентираните букмейкъри, и у нас, а и в други страни въртят огромни обороти от незаконни залагания. „Черното тото” е основно приходно перо за някои от президентите на българските клубове. Затова едва ли идеята на кметът на Сливен и герой от „българския Мондиал” от 94-та година ще успее да спре уговорените мачове.
Схемата за нелегалните залагания е многократно описвана в медиите. Срещите се обявяват на „дилъри” по мобилен телефон, като минималната миза е 1000 лева. След приключването на мачовете стават разплащанията. При забавяне текат „солени лихви” и при неуредени срещи се намесват наказателните бригади. В тази схема става въпрос за огромни пари и за годишните обороти може само да се гадае, но със сигурност става въпрос за милиони. БФС няма да може да премахне тази изпитана във времето схема, но може да се опита да я ограничи. Едва ли има обаче подобна воля и кураж в едно първенство, в което шампионът се знае още преди то да е започнало…

    

Няма коментари:

Публикуване на коментар