26.11.2010 г.

Колкото повече ток консумираш, толкова по-висока такса ще плащаш

По-богатите българи, притежаващи големи апартаменти и вили, ще плащат по-висока такса "електромер", след като се въведе от юли 2011 г. Това съобщи вчера шефът на Държавната агенция за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев. Темата била подета от изпълнителния директор на EVN за България Йорг Золфелнер по време на Българския икономически форум.
Такава такса бе предложена и м.г., но заради протестите на потребителски организации сега Семерджиев предлага друг механизъм - да не е фиксирана, а да се изчислява като част от сметката. "Ако плащате средно по около 100 лв. ток месечно например, значи твърдата такса ще ви е 5 лева", обясни Семерджиев. По този начин по-големите жилища и офиси, в които има по-голяма консумация, ще плащат и по-висока твърда такса всеки месец. Не става ясно как ще се моделира новия налог ако сметките през зимата са високи, а през лятото малки.
Мотивът за миналогодишното предложение бе, че енергоразпределителнитедружествата имат постоянни разходи за отчитане на всеки измерителен уред, а много от тях във вили, ваканционни селища и др. такива, показват нулева консумация. Новото предложение обаче не елиминира този проблем - ако голямо жилище е например необитаемо, то пак няма да плаща постоянна такса, а в същото време енергото ще продължи да прави разходи, за да му отчита електромера. Семерджиев коментира вчера, че идеята щяла да се обсъжда допълнително. Той подчерта, че каквато и да е таксата, тя няма да увеличи сметките, защото става въпрос за преструктуриране на сегашните. Семерджиев каза и че пак ще се обсъжда вариантът с въвеждането на предплатени карти за плащане на тока за имоти, които имат сезонна експлоатация.

Цялата строгост на закона
Междувременно вчера от ЧЕЗ обявиха, че настояват да се санкционира със затвор не само онзи, който присъединява незаконно към ел. мрежата консуматори, а и всеки, който е хванат да консумира незаконно ток. Сега НК предвижда до 3 години затвор и глоба от 15 000 лв. само за лицето, което е направило незаконното свързване. От енергото обаче подчертават, че много трудно хващат лицето, което е направило манипулацията, и затова искат наказания да носи и всеки, който се възползва от нея.

Няма коментари:

Публикуване на коментар