26.11.2010 г.

Американци астронавти се вдъхновяват от песен на "Пинк Флойд"

На обратната страна на Луната, която остава скрита от земния наблюдател, но затова пък блестящо възпята в незабравимия хит на "Пинк Флойд", скоро ще кацнат земни жители. Компанията "Локхийд Мартин", един от основните доставчици за космическите кораби на НАСА, обяви, че ще прилуни капсулата "Орион", която трябва да замени популярните совалки, с астронавти на борда през 2016-2018 година, съобщава сайтът Space.com.
Мисията се нарича L2-Farside Mission, като абревиатурата L2 е Лагранжева точка 2 от системата Земя-Луна, област от космическото пространство, от която космическият кораб може да виси неподвижно над лунната повърхност.
За целта "Локхийд Мартин" предвижда да използва апарата "Орион", който се разработва за лунната програма на НАСА, одобрена през февруари тази година. Намиращите се на борда астронавти ще наблюдават работата на роботите на повърхността на Луната и ще коригират техните действия.
Предвижда се екипажът да бъде в орбита близо месец. Както отбелязват представители на компанията, в хода на мисията L2-Farside Mission те ще могат да изучат възможността хората да прекарат дълго време около Луната без риск за тяхното здраве. Другата цел е да се провери безопасността на "Орион", който се предвижда след това да се използва и за по-далечни полети. Ще бъдат проверени и възможностите за бърз преход от атмосферата на кораба и хората на него. Това ще стане с около 50 на сто по-бързо, отколкото със сегашните кораби и совалки.
Мисията до тъмната страна на Луната щяла да бъде най-вече полезна за бъдещи глобални космически пътешествия, в частност и за кацане на хора на Марс.

Няма коментари:

Публикуване на коментар