3.11.2010 г.

„Зелената енергия” отново ще повиши сметките за ток

Цената на тока ще се повишава всяка година с по 3-4% до 2013 г., ако се реализират всички заявени проекти за ветропаркове и фотоволтаици. За това предупреди преди месец Пламен Денчев, бившият член на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). "Зелената добавка, която се калкулира в цената на тока за крайните потребители, в момента е 3.03 лв. на мегаватчас. Но с многобройните нови заявки производството на електрическа енергия от ВЕИ ще достигне 4000 мегавата през 2013 г. Тогава екотаксата ще натоварва цената на тока с 13-14 лв. При това положение цената ще се повишава с 3-4% годишно само заради калкулирането на скъпата ВЕИ енергия, твърдят браншовици.
Държавата изоставя намерението да прави конкурси или търгове за свързване на нови слънчеви и вятърни централи към мрежата на НЕК. Това личи от пуснатия за обществено обсъждане проект на нов закон за енергията от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), качен на сайта на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.
Преди няколко месеца от ведомството посочиха, че са подадени заявки за ВЕИ за 12 000 мегавата, при положение че българската мрежа може да поеме максимум 2000 мегавата. Така се роди идеята от 2011 г. инвеститорите в "зелени" централи ще се явяват на конкурси пред НЕК и ЕРП-тата, ако искат да работят, и в надпреварата ще печели този, който предложи по-ниска цена на тока.
В новия закон единствено е посочено, че Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще пресява кандидатите по видове централи - дали става въпрос за водни, слънчеви или вятърни. Другите критерии остават мистерия, като е посочено, че подробностите ще се уточняват с наредба, която ще се гласува от Министерски съвет.
Въпреки тази неяснота държавата се кани да бъде доста щедра към кандидатите за изграждане на "зелени" централи. НЕК ще подписва със слънчевите централи договори за 25 години напред, а за другите типове ВЕИ - по 15 години. Преференциалните цени, по които се изкупува токът, произведен от тях, ще се запазят непроменени за същия период от време. Според сега действащите правила цената, която плаща НЕК на тези централи, не може да е по-ниска от 80% от крайната цена на тока, който плащат битовите потребители. Тя се определя всяка година, но за тази година ДКЕВР е решила НЕК да плаща на слънчевите централи по 823 лв. на мегаватчас, т.е. 4 пъти над цената за домакинствата.
Проектът фиксира такса от 25 000 евро за всеки мегават инсталирана мощност, който инвеститорите ще трябва да плащат на НЕК за присъединяване на централата. За да разгледа ДКЕВР заявлението за присъединяване, съответната зелена централа ще трябва да плати такса от 10 000 лв. Мощностите, които могат да се присъединяват всяка година, ще бъдат обявявани от ДКЕВР до 30 юни.
Успоредно със споменатите държавни мерки в по-големите градове на страната тече подписка на Национална гражданска инициатива „Срещу произвола на монополите”. Исканията на сдружението са: поносими цени и силно намаление на „признатите разходи” на монополистите, прозрачно формиране на цените, при драстично увеличение на сметките гражданите да бъдат своевременно уведомявани, по-широко участие на гражданските организации при обсъждането на ДКЕВР при вземането на решения, отнасящи се до предлаганите от монополите цени и т.н. Подписката тече под мотото:ДА НЕ СЪМ ВОЛ, ДА ВЛАЧА НА ГЪРБА СИМОНОПОЛ! СТИГА ПРОИЗВОЛ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар