27.01.2012 г.

Продават на търг картина на Хитлер


Пейзаж, озаглавен "Нощно море", който е рисуван през 1913 г. от Адолф Хитлер, беше предложен на търг в Словакия със стартова цена 10 хил. евро, стана известно от аукционната къща "Дарте".
В наддаването онлайн участват четирима души, заяви собственикът на фирмата Ярослав Крайнак.
Платното с размери 60/48 см представлява морски пейзаж нощем при пълнолуние.
Днес най-добрата предлагана цена беше 10 200 евро.
"Картината е предложена за продан от семейството на словашки художник, който може би се е срещал лично с Адолф Хитлер по времето, когато бъдещият фюрер на Третия Райх е правил опити да се наложи като художник във Виена", обясни Крайнак.
Според него семейството държи да остане анонимно.
"За мен Хитлер през 1913 г. е само един творец, той не е знаел какъв ще бъде десетки години по-късно", каза собственикът на аукционната къща.
Миналата година "Дарте" е продала за 10 200 евро друга картина на Адолф Хитлер, предложена от същото семейството.
През януари 2011 г. колекция от невиждани до момента снимки на Адолф Хитлер, включително от негова среща с фашисткия лидер Бенито Мусолини, беше продадена на търг във Великобритания за 30 хил. паунда (35 800 евро или 47 900 долара).
През 2009 г. пък серия от 13 картини, нарисувани от Адолф Хитлер в младите му години, бяха продадени за 95 589 британски лири (107 645 евро) от аукционната къща "Мълокс" (MullocksAuctions.co.uk) в Шропшир, предадоха информационните агенции.
Най-голямата колекция акварели, рисувани от Адолф Хитлер, се съхранява в огромното имение Лонглийт в Англия (Longleat House), собственост на Маркиза на Бат.

Няма коментари:

Публикуване на коментар