19.01.2012 г.

БПЦ – проклятие или благословия?


Каквито са „пастирите” ни, такова е и „стадото”

Дядо Галактион-Мишо е един от "най-популярните" владици
Българската православна църква е известна в последните години главно със скандалите, в които се забърква. То не бяха алтернативни синоди, превземане на свещоливници, „ръкополагане на архонти, дела за имоти… Последно лъснаха досиетата на владиците. Нищо чудно, че и миряните са далеч от вярата, дори тези, дето афишират при всеки повод своята привързаност към християнството, в православния му вид.
11 от 15-те митрополити от Светия Синод на Българската православна църква са били сътрудници на бившата Държавна сигурност. Това обяви Комисията по досиетата. Всички са работили като агенти за Шести отдел на ДС, който е отговарял за „борба с политическата диверсия”, показва справка в огласените от комисията списъци.
Старозагорският митрополит Галактион е работил за бившите комунистически служби под псевдонима Мишо. Неврокопският митрополит Натаил е бил агент Благоев, Русенски митрополит Неофит - Симеонов, Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, който наскоро нашумя с новия автомобил „Линкълн” е работил под агентураното име Ковачев и Владислав. Сред обявените агенти са още Врачанският митрополит Калиник, Великотърновски митрополит Григорий, Сливенски митрополит Йоаникий, Плевенски митрополит Игнатий и Видински митрополит Дометиан.
Митрополит Йосиф, който отговаря за българската църква в САЩ, Канада и Австралия преди време сам обяви за миналото си в Държавна сигурност. Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон също е бил щатен служител на Държавна сигурност.
Миналото си е минало, сега всички осъждаме комунизма, но навремето никой не направи нищо за неговото събаряне! Може да се каже, че сме демократи по принуда.
Пловдивският митрополит Николай не е бил сътрудник на ДС, но не че е бил толкова верен на християнските ценности. Просто – той е бил твърде млад, не е бил оперативно интересен. Дядо Кирил го обвиняват за автомобила му, който струва няма и 40 000 долара?! А колегата му Николай има две коли за над 200 бона. Часовникът му също е марков – за десетки хилядарки. Още по-луксозна лимузина пък има игумена на Бачковския манастир Борис. Май няма значение какво са правили на времето, а по е важно какви ги вършат сега светите ни отци? Как е в другите страни?
Покойният румънски патриарх Теоктист след промените в северната ни съседка, в телевизионно обръщение признал, че е бил сътрудник на Секуритате. Затова заявил, че не се счита за достоен за престола, защото такива били времената. Покаянието му обаче било взето присърце от румънците и на църковно-народен събор отново му гласували доверие и останал в патриаршията. При нас такова нещо не може да стане! Някой от висшите църковници да си признае грешките? Е не, няма начин!
Затова изглежда църквата ни е по-скоро проклятие, отколкото благословия. Например, пловдивския Николай венча Бареков в Пловдив. В целия град биха камбаните, което не се е случвало от раждането на царя. Резултатът е, че Барека сега е щастливо разведен. В Стара Загора църковен брак сключи друг патриот и християнин – лидерът на Атака Михаил Михайлов. Резултатът от християнския ритуал е отново развод. Неговият вожд Волен Сидеров пък избра за сватбата си Кърджали. На всичкото отгоре той учи и богословие. Откъдето и да го погледнеш – патриот и християнин православен! Обаче и той се паряса с Капка, че даже и партията му е пред разпад, следствие от семейните неудачи. Все пак новата му изгора Гаджева е голямо гадже, но къде е християнското рвение във вожда на атакистите? Всичко това обяснява факта, че повечето българи са православни-атеисти. Един вид – оксиморон, но пък изразът е точен. Какъв християнин си, като не знаеш и една молитва, пък в храма влизаш на Коледа и Великден, два пъти годишно. Е и друг път може да запалиш свещ, но вярата изисква целогодишна практика. И да знаеш не само как да се прекръстиш, но поне и „Символа на вярата” – в тази молитва е събрана накратко цялата доктрина на православието. Но каквито са „пастирите”, такова е и „стадото”. Както казва премиерът – материала е лош…    

Няма коментари:

Публикуване на коментар