9.01.2012 г.

„Меланхолия” на Ларс фон Триер обявен за най-добър филм за 2011-а

Националното общество на кинокритиците в САЩ (National Society of Film Critics) избра най-добрия филм за 2011 г. - това е "Меланхолия" на Ларс фон Триер, съобщиха агенциите. Режисьорът, която е с германски произход, през миналата година бе замесен в скандал, при който той отправил прохитлериски изказвания. Талантът му обаче не буди съмнение и продължава да се радва на заслужено внимание.
Все пак Ларс фон Триер не спечели наградата за най-добра режисура - тя стана достояние на Терънс Малик за филма му "Дървото на живота". Този филм взе награда и за най-добра операторска работа.
За най-добра актриса признаха Кирстен Дънст, изпълнила една от главните роли в "Меланхолия". А Брад Пит получи награда за най-добър актьор за участието му във филмите Moneyball и "Дървото на живота". Като най-добър филм на чужд език бе призната иранската драма "Разводът на Надер и Симин" (A Separation) - за съпружеска двойка, която трябва да вземе решение за емиграция. Този филм взе награда и за най-добър сценарий. Филмът "Меланхолия" на датския режисьор стана и филм на 2011 година според Европейската филмова академия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар