12.01.2012 г.

Ясни са тазгодишните номинации за театрален „Икар”

Завръщане във Витенберг" в "Сфумато", "Ричард Трети" във Варна, "Както ви харесва" в Театър "Българска армия" и "Куклен дом" в Пловдив са постановките с най-много номинации за наградите „Икар.
 Велко Кънев - гениалният актьор, когото загубихме неотдавна, получава посмъртно специалната награда "Икар" на Съюза на артистите в България (САБ) - за театрална чест и достойнство.
Това съобщи председателят на САБ Христо Мутафчиев, който припомни, че отличието се присъжда в изключителни случаи и носителят му се определя от председателя на съюза.
За да определи номинациите за годишните награди "Икар" специалната комисия е гледала близо 90 представления в цялата страна - на държавни и общински театри, на независими формации, както и свободни проекти. В комисията този път са актьорът Иван Несторов, сценографката Ванина Гелева и театроведите Венета Дойчева и Ромео Попилиев.
Самите награди ще бъдат определени от друга комисия и ще бъдат обявени, както всяка година, на 27 март - Международния ден на театъра.

 "Завръщане във Витенберг" от Георги Тенев и Иван Добчев, който е режисьор на спектакъла в Театралната работилница "Сфумато" има най-много - пет - номинации: за режисура, майсторско техническо осъществяване, главна и поддържаща роля - на Малин Кръстев и на Йордан Биков и за сценография - на Даниела Олег Ляхова. Художничката е предложена и за "Рицар на Светия дух" от Боян Папазов на Маргарита Младенова в Народния театър.
 "Ричард Трети" от Шекспир на режисьора Пламен Марков във Варненския театър е претендент за "Икар" в четири категории - за майсторско техническо осъществяване, главна мъжка роля - на Стоян Радев, музика - на Калин Николов, сценография - на Мира Каланова
Кандидат за "Икар" за главна мъжка роля е и Юрий Ангелов - Старбък в "Човекът, който прави дъжд" от Ричард Неш на Михаил Петров в Габровския театър.
С три номинации е  "Както ви харесва" от Шекспир на Красимир Спасов в театър "Българска армия" - за режисура, главна женска роля - на Лидия Инджова - Розалинда и Ганимед, и музика - на Добрин Векилов-Дони.
За отличието за главна женска роля са кандидатки още Мая Новоселска - за моноспектакъла "Едно малко радио" под режисурата на Теди Москов в Сатиричния театър, и Невена Мандаджиева - Майката в "Кралицата майка" от Манлио Сантанели на Валентин Ганев в Театър 199 "Валентин Стойчев".
С три номинации е и "Куклен дом" от Ибсен на Крис Шарков в Пловдивския театър - две за дебют - на режисьора и на актрисата Веселина Конакчийска за ролята на Нора, и за сценография - на Огняна Серафимова.

Други номинации:
- за режисура - Гергана Димитрова за „Праехидно" от Здрава Каменова и Гергана Димитрова, Организация за съвременно алернативно изкуство и култура „36 маймуни" и АРТРА; Иван Добчев за „Завръщане във Витенберг"; Красимир Спасов за „Както ви харесва".

- за поддържаща женска роля Ана Пападопулу - Клео в "Рицар на Светия дух", Елена Димитрова - Мариета в "Посещение при бащата" от Роланд Шимелпфениг на Крис Шарков в "Сфумато", Искра Донова - Джес в "Любов и пари" от Денис Кели на Петър Кауков в Младежкия театър "Н. Бинев".

- за поддържаща мъжка роля - Ириней Константинов - Президент фон Валтер в "Коварство и любов" от Шилер в театър "София", Леонид Йовчев - Мервин в "Ръкомахане в Спокан" от Мартин Макдона на Явор Гърдев в Народния театър, са другите претенденти за наградата  освен Йордан Биков.

- за майсторско техническо осъществяване е номиниран още "По ръба на небето" от Ина Божидарова и Веселка Кунчева, която е и режисьор - в Пловдивския куклен театър.

- за музика - Кирил Дончев за "Кола Брьонон" по Ромен Ролан на Владимир Люцканов в Младежкия театър.

- за дебют - Рая Пеева за ролята на Алис в "Отблизо" от Патрик Марбър на Здравко Митков в Камерния театър "Възраждане".

Най-добрата постановка ще бъде избрана между всички представления с номинации. Те ще бъдат показани през март на Софийския театрален салон, на който за трети път ще бъде домакин театър "София".

Няма коментари:

Публикуване на коментар