3.01.2012 г.

Миньорите в „Марица изток” се готвят за стачка

Миньорите от мини "Марица Изток" се подготвят за стачка с искания за по-високи заплати. Синдикатите се позоваха на споразумение с ръководството на рудниците от 12 юли 2011 година, според което заплатите трябва да бъдат в съответствие с приходите на дружеството, а те били повишени.
Ефективният протест бе насрочен още за 21 декември, но не се състоя заради отказа на изпълнителния директор да подпише споразумение за гарантиране на живота и здравето на стачкуващите работници.
Тричленна комисия от Националния институт за помирение и арбитраж заседава на 29 декември по случая. В навечерието на Коледа всичките 7100 работници и служители на мините получиха по над 1000 лева премии, които обаче нямали нищо общо със споразумението от лятото. Според изчисления на синдикатите за 15 години назад разходите за заплати са спаднали с 3-4 на сто, въпреки рекордния добив на въглища от 32 милиона тона за 2011 година. Под въпрос остава снабдяването на четири топлоелектрически централи, след като предприятието спре доставките на въглища за топлоелектрическите централи.
Ако има ефективна стачка, е възможно да има сривове в производството на електричество и съответно със захранването на абонатите.
Около 30 процента от тока в България се произвежда от централи на въглища.
Електроцентралите, използващи въглища от "Марица Изток", са "Брикел", ТЕЦ "Марица Изток 2", "Contour Global Марица Изток 3" и "AES Гълъбово".
Мини "Марица Изток" ще спрат доставките на въглища за топлоелектрическите централи още от 7 януари, ако работодателят не увеличи възнагражденията на миньорите съобразно с увеличението на продукцията. Нямаме друг начин да защитим исканията си, след като не срещаме разбиране, каза председателят на миньорския синдикат към КТ "Подкрепа" Генчо Генчев.
Централите имат някакви запаси от въглища, но те са за десетина дни да работят на пълни мощности и все пак се надяваме, че работодателят ще прояви разум и ще си изпълни задълженията, тъй като тук не става въпрос за искания, които да са неосъществими, каза още синдикалистът.

Няма коментари:

Публикуване на коментар