25.01.2012 г.

Чернобелият филм „Артистът” и 3D-продукцията на Скорсезе са фаворитите за „Оскар”


"Артистът", хитът на наградния сезон, очаквано триумфира в номинациите за "Оскар". Те бяха обявени вчера в Бевърли Хилс. Немият черно-бял филм на французина Мишел Азанависиюс е претендент в 10 категории.
Все пак това не е най-доброто постижение на годината - "Изобретението на Хюго", първото 3D в кариерата на Мартин Скорсезе, го изпревари с едни гърди, със своите 11 номинации. Двата са рамо до рамо в борбата за най-добър филм. След неколкократни промени в правилата на Академията за тази категория, първо номинираните се увеличиха от 5 на 10 (през 2010 и 2011 г.), а сега са 9 - според указанието, че в нея ще попадат колкото филми заслужават, но максимум 10 и минимум 5.
Така че тази година в борбата за най-престижната кинонаграда се включват и "Южнячки", "Полунощ в Париж", "Кешбол", "Дървото на живота", "Боен кон", "Потомците" и "Ужасно силно и адски близо". При режисьорите Азанависиюс е в забележителна компания - Скорсезе, Уди Алън, Терънс Малик и Александър Пейн.
Спилбърг е изпуснат от нея, но неговият "Боен кон" има 6 номинации. За сметка на това "Приключенията на Тинтин" бе пренебрегнат при анимациите (там са "Ранго", "Кунгфу панда 2", "Котаракът в чизми"). С 6 е и "Кешбол" - видимо един от фаворизираните филми на сезона. Той присъства в категориите за мъжки роли - главна на Брад Пит и поддържаща на Джона Хил, адаптиран сценарий, монтаж и смесване на звук.
Актьорските категории са любопитни тази година. Чужденци доминират при мъжете - Жан Дюжарден за "Артистът", Гари Олдман за "Дама, поп, асо, шпионин", мексиканецът Демиан Бичир (но не и очакваният фаворит Майкъл Фасбендер); при второстепенните роли англичанинът Кенет Брана се конкурира с канадеца Кристофър Плъмър и шведския ветеран Макс фон Сюдов.
При жените Мерил Стрийп е недостижима със 17-ата си номинация за женска роля. Тя ще бори Глен Клоуз, Мишел Уилямс за "Моята седмица с Мерилин", Руни Мара за "Мъжете, които мразеха жените" и Виола Дейвис в "Южнячки". Още две от великолепния женски екип на последния са номинирани за поддържаща роля - Джесика Частейн и Октавия Спенсър.
Въпреки 5-те номинации за "Мъжете, които мразеха жените", великолепният саундтрак на Трент Резнър и Атикус Рос е пропуснат в категорията за музика. Най-добрите чуждоезични филми т.г. са от Иран, Израел, Белгия, Полша и Канада.
Връчването на наградите "Оскар" е на 26 февруари.

Няма коментари:

Публикуване на коментар