18.01.2012 г.

Да пушим, или не – и в двата случая предлагат награди

Конкурс „Най-здрав бивш пушач на 2012 г.” обявява Министерство на здравеопазването (МЗ), по почина „Спри и спечели”. Отказването от тютюнопушенето със сигурност води до финансови девиденти – средно по 4,5 лева на ден за „нормален пушач”, носи при отказване, допълнителни 135 лева в семейния бюджет. От МЗ обаче дават допълнителен бонус.
Първата фаза стартира на 1 януари 2012 година. Националният конкурс за най-здрав бивш пушач е инициатива за насърчаване на настоящите пушачи да се откажат от зависимостта си към тютюневите изделия.
Периодът за отказ от тютюнопушене, заложен в условията на конкурса, е съобразен с психиката на пушача да търси символично начало във времето за отказ – началото на месец, година, житейско събитие и др., какъвто период е Новата година.
Районните здравни инспекции ще подкрепят здравните специалисти, педагозите, бременните и кърмещите жени, работодателите, и всеки гражданин в решението му да се включи в конкурса. Наградите са предметни и 15 на брой.
Един от най-големите тютюнопроизводители у нас започна томбола в средата на декември, която продължава до края на март. В специален талон в кутията, късметлии могат да получат куп награди – таблет, смартфон, видеокамера, ваучър за уикенд за двама или запалка „Зипо”. За един пушач остава трудно да отговори на въпроса – да продължи или да спре да пуши.
Правителството планира пълна забрана на пушенето от 1 юни тази година.
Това е поредният опит за промяна в Закона за здравето, която напълно да забрани димящите цигари в закрити обществени помещения. Досегашните бяха неуспешни и постигнаха единствено заведенията да обособят зони за пушачи и непушачи. Представителите на ресторантьорския бизнес настояват забраната да се отложи за 2013 - 2014 г, тъй като в бранша още нямали готовност.
Да се раздели едно заведение на зони за пушене, според един стар виц, е все едно да се раздели един басейн на сектори за пикаещи и непикаещи! Да не говорим, че тази сегрегация в повечето случаи се нарушава, въпреки че строги санкции са определени и за собствениците на заведения, и за персонала, и за самите нарушители. В условия на криза, това би донесло добри приходи на държавата, но на практика няма глобени. Или те са толкова малко, че не си струва да се споменават...

Няма коментари:

Публикуване на коментар