24.01.2012 г.

Лечков завеща на Сливен само борчове


Бул гейт" осъди общината да над 5, 5 млн. лева

В арбитражно дело община Сливен е осъдена да заплати на фирма "Бул гейт" над 5, 5 млн. лева, съобщиха от общинския пресцентър.
Решението на съда е от 18 януари т. г., окончателно е и подлежи на принудително изпълнение. Вината е на бившия кмет на Сливен Йордан Лечков.
Решението на Арбитражния съд при Българската търговско-промишлена палата беше представено на журналисти на пресконференция, свикана от групата общински съветници от "Съюз за Сливен".
Дължимата сума е формирана от неразплатени, но извършени от фирмата строително-монтажни работи, от пропуснати ползи, лихви и разходи по делото.
Радостин Русев, управител на фирмата - изпълнител на проекта, припомни, че договорът е прекратен едностранно по несъществуваща клауза от бившия кмет Йордан Лечков, с твърдения за некачествена работа, което обаче не е констатирано в нито един документ, внесен в съда.
След отстраняването на фирмата, Русев и негови колеги общински съветници от предишния общински съвет внесоха сигнал в българските официални институции, Европейския парламент и Европейската комисия, който стана причина през август 2011 г. да бъде спряно и досега еврофинансирането на всички обекти в община Сливен.
По твърдения на бизнесмена, отстраняването на фирмата-изпълнител е довело до преки загуби за община Сливен от десетки милиони, до загуба на работни места и междуфирмена задлъжнялост, от която са засегнати около двайсетина фирми.
И в крайна сметка - и до неизпълнение на спрения проект, чийто краен срок е бил в края на 2010 година.
Както е известно, след настояване на Европейската комисия българските власти спряха през миналата година изпълнението на всички европроекти за строителство в общината. Това се случи за първи път в България - всички европроекти на една община да бъдат спрени.Такава санкция не беше прилагана спрямо нито една от 264-те общини в страната.
Причина бяха разкрити нередности при избора на изпълнителите.
През май 2010 г. същият бизнесмен Радостин Русев беше обвинен за укриване на данъци и бе привлечен като обвиняем за данъчно престъпление от Окръжната прокуратура в Сливен.Обвинението беше, че през периода от 1 септември 2007 г. до 31 януари 2008 г. в Сливен като управител на "Булгейт" ЕООД, той е избегнал плащането на данъчни задължения в особено големи размери - 374 500 лв.
Русев беше обвинен и в подаване на фалшиви справки-декларации по чл. 100 от Закона за ДДС и в използване на фалшиви документи и фактури с невярно съдържание, издадени от "Леском" ЕООД при водене на счетоводството.
През октомври 2011 г. Йордан Лечков загуби изборите за кмет на Сливен на балотаж. За него гласуваха 23 420 души - 43,28%, и кмет стана кандидатът на БСП Кольо Милев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар