13.01.2012 г.

Нов скандал се заформя около дядо Галактион

Владиката „бракониерствал” в катедралния храм „Александър Невски”

Нов скандал (след разкритията за тъканната банка) се заформя около старозагорския митрополит Галактион. След смъртта на Батето, старозагорският владика стана клиент на прокуратурата, пише жълтата преса. Докато покойният Иван Славков беше между живите срещу митрополита, известен още като ДС-агент „Мишо”, не са повдигани обвинения, въпреки, че за незаконните деяния на дядо Галактион се е знаело от много време. Сега обаче неговият покровител не е сред живите, затова и митрополит Галактион е обвинен за източването на крупни суми от катедралния храм-паметник „Свети Александър Невски” в София.
В църковните среди се мълви, че владиката е предаден на прокуратурата от своя някогашен „ученик” епископ Тихон, двамата са известни с продажбата на архонтски титли на родни бизнесмени (случаят със Слави Бинев), като за тази услуга бизнесмените се разделяли със 100 000 евро.
Мълвата гласи, че именно Галактион бил този, който „просветил” Тихон в архонтския бизнес, скоро след това обаче значително по-младият епископ спрял да се отчита пред „шефа си” и дядо Галактион се насочил към столичния храм „Св. Александър Невски”. Въпреки забраната за правене на венчавки в храма, Галактион си е позволявал да венчава десетки българи. Сред тях била и дъщерята на щефът на футболния съюз Боби Михайлов – Бисера. Именно след тази сватба започнали и проблемите за Галактион, който „забравил” да даде на епископ Тихон част от полагащата му се сума, като съучастник.
Затова и Тихон сега му иска 25 000 лева, плюс полагащите му се проценти от други сватби. „Ако наистина Тихон е предал Галактион, той рискува много”, коментират висши духовници, според които, започне ли прокуратурата да нищи случаят с Галактион, несъмнено ще се стигне и до деянията на Тихон и предшествениците му.
Старозагорският владика пък напоследък пропускал събранията в Синода, защото по устава на БПЦ – това е единствения орган, който може да накаже митрополита, и дори да го свали от престола му. Отсъствията си Галактион оправдавал с болнични листове.

Няма коментари:

Публикуване на коментар