11.01.2012 г.

Българско кино показват безплатно на 13 януари

Родната кинематография си има ден от 2005-а година
С безплатни прожекции на наградените филми от 30-ия фестивал "Златна роза" ще бъде отбелязан Денят на българското кино - 13 януари. Празникът е в кино "Одеон", научи БТА от Ирина Канушева - директор на Националния филмов център /НФЦ/.
Съорганизатор е Българската национална филмотека. Тържеството за филмовите дейци - на чаша вино, е привечер, също в "Одеон". Прожекциите започват в 14 ч. с "Love.net" - с награда за най-добра актриса - на Лилия Маравиля, за най-добър сценарий - на Нели Димитрова, Матей Константинов и Илиян Джевелеков, режисьор на филма, отличен и за дебют. "Аве" на Константин Божанов - с наградата за най-добър режисьор, може да се види от 16 часа.Носителите на голямата награда "Златна роза" - "Номер 1" на Атанас Христосков и "Демони" на Александър Евтимов, победител при късометражните филми, ще бъдат показани от 18 часа. Празничните прожекции завършват с "Кецове" /от 20 ч./ на Иван Владимиров и Валери Йорданов - със специалната награда на град Варна и наградата за най-добър актьор - на Филип Аврамов, отличен и за изпълнението си в "Номер 1".Професионалният празник на родните кинодейци - 13 януари, е обявен за Ден на българското кино с Държавен указ през 2005 г. като официален празник на гилдията. На 13 януари 1915 г. в столичното кино "Модерен театър" се е състояла премиерата на първия български игрален филм "Българан е галант" на легендарния наш кинодеец - сценарист, режисьор и изпълнител - Васил Гендов. Той играе и главната мъжка роля във филма. В главната женска роля му партнира Мара Липина. По повод на 90-годишнината от тази дата, през 2005 г., НФЦ дава идеята за създаването на официален празник на българското кино.
Миналата година се оказа най-успешната за българските кинаджии, на екран излязоха няколко заглавия – остава количествените изменения да прераснат в качество. „Тилт” е нашето предложение за чуждоезичен „Оскар”, в началото на годината го показаха и по телевезията. Ако има нещо да куца в родното кинопроизводство – това е сюжета. Обикновено той е объркан, набляга се на криминалните случки, комедийния жанр пък е още по-сбъркан. Българския филмов хумор може да се характеризира със следното изречение: На чужди езици не може да бъде преведен, а на български не е смешен… Същото важи и за телевизионните сериали!

Няма коментари:

Публикуване на коментар