13.01.2012 г.

В Стара Загора чакат пари от Джесика

Стара Загора е един от градовете, които са бенефициенти на европейската инициатива Джесика. Тя има за цел да подобри градското развитие чрез партньорство между държавата, общините и бизнеса, подкрепено със средства от Европейския фонд за регионално развитие, чрез ОП „Региоинално развитие".
Създаденият Регионален фонд за градско развитие, с водещ партньор Сосиете Женерал ще предоставя възможност за нисколихвени кредити, чрез които да се финансират проекти, които да подобряват и развиват градската среда. Едно от важните условия е проектите да бъдат икономически ефективни и да възвърнат вложения в тях ресурс, припомни министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.
Параметрите на подписаното споразумение между Европейската инвестиционна банка, като управляваща Холдинговия фонд по инициатива Джесика и Регионалния фонд за градско развитие, бяха представени по време на среща в община Стара Загора.
„Ние разполагаме с готови проекти, които ще предложим на бизнеса за участие в съвместно партньорство. Те са за изграждане на подземни и надземни паркинги, индустриална зона, подобряване на пазари и тържища.
Възможностите на Джесика трябва да се използват, защото чрез тях ще се създадат работещи модели на публично-частно партньорство, които едновременно с ефекта на постигане на печалба ще донесат и социални облаги за хората", подчерта кметът на Стара Загора и домакин на форума Живко Тодоров.
Ролята на общините в този процес е да имат добре разработени общи устройствени планове, да подкрепят своите бизнес-партньори, обясни регионалният министър Лиляна Павлова. Общините могат да кандидатстват с проекти за финансиране до средата на 2015 година.
Регионалният фонд за градско развитие ще финансира проекти на общини, частни инвеститори и публично-частни партньорства в шестте големи български града или чрез заеми, или чрез дялово участие.
По схемата JESSICA ще се финансират проекти за строителство на бизнес центрове, спортни площадки, както и мерки за енергийна ефективност в София и шест големи български общини, между които и Стара Загора.

Няма коментари:

Публикуване на коментар