16.01.2012 г.

За 69-и път раздадоха „Златни глобуси”

Джордж Клуни, Мерил Стрийп, Мишел Уилиамс, Жан Дюжарден, Кейт Уинслет са най-ярките звезди в нощта на наградите "Златен глобус
"Потомците" (The Descendants) и "Артистът" (The Artist) са филмите на годината според  Асоциацията на чуждестранните кореспонденти в Холивуд (goldenglobes.org).
Церемонията по връчването на престижните отличия се състоя за 69-и път.
В "Потомците" Джордж Клуни, който заслужи наградата за най-добра мъжка роля в драма, е мъж, преосмислящ живота си и изграждащ наново отношенията с дъщерите си, след като загубва съпругата си в катастрофа.
Още в първите си срещи със зрителите филмът на режисьора Александър Пейн ("Относно Шмид", 2002, "Отбивки", 2004) има изключителен успех, а в анкетата на филмовата енциклопедия imdb.com получава рядко достиганата оценка 8,0 от 10 възможни. Премиерата му в САЩ беше в началото на декември.
"Артистът" на френския режисьор Мишел Азанавичус е чернобял филм, който вече близо година събира овациите на зрители и критици. Като използва очарователно стила и похватите на нямото кино, той разказва за залеза на актьор и за възхода на влюбена в него актриса в края на 20-те години на миналия век, когато се появяват първите звукови филми.
Жан Дюжарден получи наградата за мъжка роля в комедия или музикален филм, след като бе отличен и на 64-ия фестивал в Кан през май миналата година.
„Артистът" вече се очертава като един от главните претенденти за наградите "Оскар", които ще бъдат обявени на 26 февруари.
Две актриси спечелиха с превъплъщенията си в образи на легендарни личности - Мерил Стрийп като Маргарет Тачър  и Мишел Уилиамс като Мерилин Монро.
Наградата за Мерил Стрийп сигурно ще бъде последвана от още отличия за изключителната актриса, въпреки хладните отзиви и дори някои остри критики към филма "Желязната лейди".
"Моята седмица с Мерилин" е британски биографичен филм, в койтоМишел Уилиамс и Кенет Брана са в ролите на Мерилин Монро и сър Лорънс Оливие по време на снимките на "Принцът и шоугърлата" през 1957 г. в Англия.
За най-добър режисьор бе обявен Мартин Скорсезе за "Изобретението на Хюго" (Hugo), а наградата за сценарий заслужи Уди Алън с "Полунощ в Париж".
Най-добър анимационен филм е "Приключенията на Тинтин", а най-добър чуждоезичен филм - иранският "Надер и Симин: Раздялата" (Nader And Simin, A Separation), който преди година спечели Голямата награда "Златна мечка" на 61-ия Международен кинофестивал в Берлин.
Мадона получи наградата за оригинална песен във филма W.E. - който е режисирала по свой сценарий. Това е паралелен разказ за скандалната любов на британския монарх Едуард VIII, който се отказва от кралския престол заради връзката с американката Уолис Симпсън, и любовта на омъжена жена с руски охранител.
С почетен "Златен глобус" за цялостен принос - наградата "Сесил Б. де Мил" - бе удостоен актьорът Морган Фрийман.

Другите награди:

За оригинална музика: Людовик Бурс - "Артистът";
За телевизионен сериал - драма - "Родина" - продължаващ втори сезон психологически трилър за сержант от американската морска пехота, който изчезва в бойни действия в Ирак и е обявен за герой от едни, но за предател - от други;
За телевизионен сериал - комедия/мюзикъл - "Съвременно семейство" - поредно отличие за успешната, вече трети сезон забавна сага;
За мини сериал - "Даунтън аби" - британска поредица за живота на благородниците и прислугата в разкошно имение в Англия в навечерието и по време на Първата световна война. На Коледа завърши вторият сезон, снима се трети.
За актьорски постижения в сериали - Кейт Уинслет ("Милдред Пиърс"), Идрис Елба ("Лутър").
Наградите "Златен глобус" се присъждат от Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд, която обединява журналисти от 55 държави с 250-милионна читателска аудитория. Те са автори на публикации за света на киното и телевизията във водещи медии, сред които "Дейли телеграф" във Великобритания, "Фигаро" във Франция, "Еспресо" в Италия, Асошиейтед прес и т.н.
Авторите - членове на асоциацията годишно интервюират около 400 актьори, режисьори, сценаристи и продуценти, правят репортажи от над 300 снимачни площадки.
Наградите "Златен глобус" се връчват в 25 категории - 14 в кино и 11 в телевизионни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар