24.01.2012 г.

Приказка за дъгата

Имало едно време, така започват всички приказки, едно царство, едно господарство, понастоящем република. То се намирало през девет реки до десетата, и през девет планини до десетата, зависи от къде ще го погледнеш.
В това царство-господарство, сега република, разказвали една Приказка за дъгата. Ако си момченце и минеш под нея – ставаш момиченце. Ако си момиченце – ставаш момченце. В това царство-господарство преди години мечтаели да граничат с три морета. Толкова мечтали, че останали без държава, но после отново били освободени и пак си мечтаели за трите морета. Това изглеждало блян, докато не влезли в Най-Новия-Справедлив-Съюз. И станали на много морета, че даже и на един океан - Атлантическия. Даже на два континента, щото друга страна от Съюза, която била приютила изгонения им цар владеела два града в Африка – Сеута и Мелиля. Ако в съюза влезела и югоизточната им съседка, щели да станат и на три континента… Дотук добре, но съюзничеството изисквало колаборация на всички нива. Най-вече в еманципацията на обществото. Защото Съюзът искал равнопоставеност на половете. Според директивите жените и третия пол – не децата, а хомосексуалистите – били експлоатирани дълги години от мъжете. И започнала една еманципация, чак да ти дожалее за мъжете. В съюзният парламент обмисляли квоти – процент жени в управлението на всички нива. Отпаднало обръщението колежке, щото в латинския било така! Като че ли някой може да говори този умрял език? Така студентките и служителките, работничките и началничките станали – колега! Отпаднали също нееманципирани думи като – директорка, завеждаща, специалистка и т.н. Освен това езиковедите считали, че някои думи в женски род просто и досега са били неточни. Например президентша е жената на президента. Затова ако президент е жена трябва да е президент, пък нейния мъж – президент-регент или мъж на известната си жена. Същото е и с кметица. Затова дамите стават кмет, президент, директор, управител и т.н.
Това била бърза и безкръвна операция по смяна на пола. Най-смешно ставало по време на военните паради. Там командващите се обръщали към подразделенията от жени с господа-войници. Щото в армията уставите още не били променени, въпреки че войничките непрекъснато ставали все повече, а броя на солдатите намалявал. Най-ретроградните типове твърдели, че армията вече е станала само за е… е сещате се… Управляващата партия обаче твърдо била „За” еманципацията и дори направила фракция „Жени”. Дама избрали и за столичен кмет. На думи всички искали повече права на жените, на децата, на хомосексуалистите, на животните и на какво ли не, обаче на практика пак си управлявали мъжете, чиято склонност към насилието, известно е, е генетично заложена. Главните мъже в държавата държали хората да мислят положително, да са по-позитивни дори от ХИВ-вируса, но въпреки евфемизмите гражданите не виждали светлото си европейско бъдеще. Слепи ли били? Но както се казва в изкуството – хубавите неща се виждат само от далеч. Нали и на най-хубавото лице може да откриеш отблизо пъпка , а когато изкачиш прекрасните снежни върхове виждаш само камъни и треви…
Но това е вече друга приказка!
ДиМитко    

Няма коментари:

Публикуване на коментар