6.01.2012 г.

„София Филм Фест за учащи” показва, че има кино и извън Холивуд

Ако сте сред онези зрители, които искат да гледат неконвенционално кино, което рядко се допуска в големите киносалони, то за вас е подготвен осми семестър „София Филм Фест за учащи”.
Проектът започва през есента на 2009 г и целта му е да прожектира европейски, български и алтернативни на Холивуд филми пред аудиторията. С преференции се ползват ученици и студенти, като входа за тях е безплатен, а прожекциите често са съпътствани и с лектори специалисти – и този път това са режисьорът Георги Дюлгеров и киноведът Антония Ковачева.
Така новият сезон на програмата започва на 9 януари с 8 европейски и световни заглавия.
Ще бъде отдадена почит на големия български актьор Велко Кънев, който ни напусна през декември 2011, като се излъчи в негова памет криминалната комедия на режисьора Петър Донев „Бон шанс, инспекторе” на 9 януари от 18.30 часа.
Ще бъде представен и последния филм филм на Дани Бойл – „127 часа” – 16 януари от 18.30 часа, спечелил на изпълнителя на главната роля Джеймс Франко номинация за „Оскар”. В програмата е включена ексклузино, преди българската й премиера, най-новата творба на Данис Танович с участието на Мики Майнолович – „Цирк Колумбия” (23 януари от 18.30 часа), завършващия филм от трилогията на онеправданите на финландския маестро Аки Каурисмаки – „Светлини в здрача” (30 януари от 18.30 часа) и драматичната комедия на Горан Маркович „Турнето” – 6 февруари от 18.30 часа.
Следващото заглавие, което може да видите в Дом на киното е носителят на наградата за режисура от Кан ’11 – „Drive: Живот на скорост” (13 февруари, 18.30 часа) на Николас Уиндинг Рефн, един от най-новите български филми, превърнал се в касов хит – „Операция „Шменти капели” (20 февруари от 18.15 часа) с главно действащо лице Влади Карамфилов-Въргала и носителя на голямата награда за най-добър филм на фестивала в Единбург през 2003 г. – „Младият Адам” (27 февруари, 18.30 часа)на режисьора Дейвид Макензи, в който главните роли се изпълняват от Юън Макгрегър, Тилда Суинтън и Питър Мълан.
Ще се повторят и няколко заглавия от предишните семестри, чиито прожекции са минали с голям интерес. Единият е хонконгската приказка на Джан Имоу „Проклятието на златното цвете”, българската романтична комедия за любовта он- и офлайн „Love.net” на Илиян Джевелеков и противоречивото, но визуално съвършено завръщане на Терънс Малик „Дървото на живота”. Тези заглавия няма да бъдат придружени от обичайния разговор след прожекциите, но за сметка на това за тях ще се продават билети на символична цена и за неучащи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар