19.01.2012 г.

Започва фестивалът на независимото кино „Сънданс”


На 19 януари се открива 28-ият филмов фестивал "Сънданс" в Парк сити, щата Юта.
Форумът ще продължи 10 дни като ще свидетелства за "качеството" и "зрелостта" на независимото американско кино, оповестиха организаторите, цитирани от Франс прес.
Събитието е основано от Робърт Редфорд и дава възможност да се видят независими филмови продукции от САЩ и чужбина. 117 пълнометражни филма от 30 страни, сред които 45 режисьорски дебюта ще бъдат представени на тазгодишното издание. 24 от тях ще участватв надпреварата за отличията. Предвидени са и 91 световни филмови премиери.
"Смятам, че качеството на независимото кино е далеч по-добро, отколкото преди 10 години, заяви директорът на фестивала Джон Купър. - Тъй като независимото кино става по-зряло, летвата всяка година е по-висока. Кинорежисьорите осъзнават това и си дават сметка за все по-голямата конкуренция между тях."
Повечето филми, които се прожектират на фестивала "Сънданс", нямат дистрибутор. Независими дистрибутори като компанията на братя Уайнстийн се стремят да станат разпространители на най-обещаващите филми. От минали години помним "Прешъс", "Мис Слънчице", "Зимен дар" и "Синя Валентинка".
Тази година свалянето на египетското правителство е представено в "1/2 Революция", израелско-палестинският конфликт е показан чрез личната история на палестински видеооператор любител в "5 счупени камери", а дейността на Цахал в палестинските територии - в "The Law in These Parts".
Засегнати са и други актуални теми, от ядрената енергия ("The Atomic States of America") и американската здравна система ("Escape Fire") до войната срещу наркотиците ("Домът, в който живея") и сложните взаимоотношения между хомосексуалистите и църквата ("Love Free or Die").
Документалният филм "Невидима война" пък разследва върху тема табу в американската армия - изнасилвания на жени войници от техни колеги мъже.
С интерес се очаква също представянето на игралните филми "Red Hook Summer" на Спайк Лий и "Lay the Favorite" на британеца Стивън Фриърс.
Сред знаменитостите, които ще присъстват на фестивала са Катрин Зита Джоунс, Зое Салдана, Сигърни Уивър, Брадли Купър, Ричард Гиър, Брус Уилис.

Няма коментари:

Публикуване на коментар