4.01.2012 г.

Старозагорската опера ще играе отново „Бохеми” след десетгодишно прекъсване

След десетилетно отсъствие от сцената по липите на 1 март старозагорските меломани ще могат да видят премиерно нова постановка на класическата „Бохеми” от Пучини, съобщи директорът на културния институт Красимир Къшев.
Веднага след завръщането на състава на националната опера и балет от Италия през януари започваме репитициите по творбата, чийто постановчик е добре познатият на старозагорци Бойчо Богданов. На диригентския пулт ще бъде Здравко Лазаров, костюмите са на Петя Стоева, а режисурата е в ръцете на Вера Петрова, уточни маестро Къшев.
Сценографията е на ректора на националната художествена академия доц. Светослав Кокалов, което авансово гарантира интересни решения и със сигурност ще предизвика реакциите на публиката.
За разлика от столичната сцена, където главните роли са поверени на ученици от майсторския клас на Райна Кабаиванска в старозагорския вариант се залага на добре познати вече изпълнители, сред които тенорът Калуди Калудов в ролята на Родолфо, басът Александър Марулев /Беноа/ и Яница Нешева – Мими.
 В състава са включени още гастролиращите Александър Носиков /Колин/, Иван Кабамитов /Шонар/ и Петър Данаилов /Марчело/.
 Партията на Мюзета е предоставена на Росалина Мочукова и полякинята Анна Дитри, която от доста време си партнира с Калудов.
 Негов своеобразен партньор в лятна академия „Орфей” е и баритонът Кабамитов. Партитурите на Родолфо разучава и австралиецът Марк Фаулър, когото тукашните меломани помнят от ролята на Пинкертон в „Мадам Бътерфлай” нетолкова отдавна.
 Вместо детския хор „Пим Пам” от софийската постановка е включен хорът на НУМСИ „Христина Морфова” с диригент Стефка Минева.

Няма коментари:

Публикуване на коментар