25.01.2012 г.

Още 10 милиона дълг планират в община Стара Загора


Борчовете растат, разходите също – докато администрацията харчи, гражданите плащат

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров кани жителите на общината, представители на бизнеса и НПО на обществено обсъждане на проектобюджета за 2012 година.
На срещата ще бъде отчетено изпълнението на бюджета за миналата година и ще се обсъди намерението на община Стара Загора за поемане на дългосрочен дълг през 2012 г. от "Фонд за органите на местно самоуправление в България - ФЛАГ" ЕАД в максимален размер до 10 000 000 лв. за мостово финансиране на изпълнението на проекти по Оперативни програми, в това число"Интегриран воден проект на Община Стара Загора ", с максимален размер на дълга до 3 240 000 лв., "Модернизация на отделение по лъчелечение към КОЦ Стара Загора", с максимален размер на дълга до 2 000 000 лв, "Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт Стара Загора", с максимален размер на дълга до 4 760 000 лв. Поетият дълг от "Фонд за органите на местно самоуправление в България - ФЛАГ"ще бъде обезпечен с учредяване на особен залог върху настоящи и бъдещи приходи на Община Стара Загора.
Материалите по публичното обсъждане ще бъдат публикувани на сайта на Община Стара Загора www.starazagora.bg.
Общественото обсъждане ще се проведе на 27 януари от 15 до 17 часа в зала "П.Р.Славейков" в сградата на администрацията.
Община Стара Загора взе преди години два заема, за 10 милиона, парите бяха необходими за големи инфраструктурни обекти – Операта, Регионалния исторически музей и т.н. В последния мандат на д-р Евгений Желев в хазната постъпиха и 12 милиона от приватизация. Този резерв обаче явно е похарчен и никъде няма информация какви са кредитните задължения на общината към момента. Същевременно през последния мандат на проф. Танчев доста средства бяха похарчени за „замръзнали проекти”. Част от тях не са скъпи, но събрани правят крупна сума. Най-скандалният е проекта за т. нар. „Електронно правителство”, за което отидоха над 2 млн. лева. „Елправителството” не работи и дори обърка софтуерната система за счетоводство на администрацията, сега работят със старата. Виновни за провала обаче няма, поне засега.
Модернизацията на транспорта също не се знае в каква посока ще тръгне. Четири години се говори за необходимостта на нова схема,но такава няма. Единственото нещо, направено в тази посока бе отварянето на ул. „Ген. Гурко” за всички автомобили, но после се премина на зонов режим – в едни часове това е законно, в други не. Променена бе и част от пътната маркировка, което допълнително обърка шофьорите след смяната им. С автобусните превози пък положението е още по забатачено. Приватизираната фирма непрекъснато иска увеличаване на средствата, които получава от общината за ученическите карти и за намаленията на пенсионерите, въпреки държавната субсидия, която също получава за тези дейности. Това изнудване продължава да минава, но за неспазването на договорите по приватизационния договор не се говори. Още един мандат не стигна на администрацията да принуди превозвача да изпълни изискването за монтирането на GPS-и на автобусите, за да се отчитат реалните курсове. Договорът на „Нелсен Чистота” изтича на 26.06 – 2012 година. Там също дейността на фирмата е извън контрол, а разходите за сметопочистване непрекъснато растат. На сметището няма кантар, извозените количества боклуци се смятат на килограм, не на обем, по подадени данни от „Нелсен”... Някои кандидати на последните избори поискаха прекратяване на договора с фирмата, като искаха работата й да се поеме от общинско звено. Това обаче надали ще стане.
Поддържането на уличното осветление също излиза твърде скъпо (40 000 лв. на месец). Фирмата-изпълнител „Хит” беше спомената като евентуален извършител на далавера в доклада на „Инспектората” – структура, която трябваше да следи за корупцията в общината. Но договорът с фирмата бе подновен, при долу-горе същите условия, които бяха посочени като ощетяващи общината в критичния доклат на инспекторите. Така средствата изтичат и администрацията все повече ще търси кредити, които да покрият увеличаващите се разходи. Така дългът на гражданите на Стара Загора расте, но проблемите остават. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар