12.01.2012 г.

"Майката на дявола. Хроника на едно велико десетилетие" е новата книга на Виктор Суворов

Новата книга на руския историк и писател е за събитията в края на 1962 г., когато ръководството на СССР начело с Никита Хрушчов поставя за първи път човечеството на ръба на ядрена война и самоунищожение
На български език излезе най-новата книга на скандалния руски писател Виктор Суворов - "Майката на дявола. Хроника на едно велико десетилетие". Издател, както и на всички книги на този автор у нас, е "Факел експрес" (fakelexpress.com).
Това е разказ за събитията в края на 1962 г., когато ръководството на СССР начело с Никита Хрушчов поставя за първи път човечеството на ръба на ядрена война и самоунищожение.
Новата книга на известния историк, писател и военен аналитик  е написана в най-добрите традиции на бестселърите му "Ледоразбивачът" и "Аквариумът". Авторът реконструира събитията от края на 50-те и първата половина на 60-те години, когато противопоставянето между СССР и САЩ достига връхна точка.
Като съпоставя известни и почти неизвестни факти от онези години, авторът разказва за истинските причини за Берлинската и Карибската криза, за които според него официалната пропаганда, политиците и историците и в Русия, и в чужбина мълчат. А тези събития са кулминацията на втората половина на ХХ век и предопределят историческата съдба на Съветския съюз и на комунистическата идеология, твърди Суворов.
Причината за възникналата криза е решението на правителството на СССР тайно да разположи на остров Куба 40 балистични ракети с термоядрени заряди с обсег на действие 2100 и 4500 км. Ракети, които за минути могат да стигнат  до всяка точка от територията на САЩ.
На 30 октомври 1961 г. Съветският съюз взривява най-мощната в историята термоядрена бомба с еквивалент 57 милиона тона тринитротолуол.
Взривът е засечен от всички сеизмични станции на всички континенти. Звукът се чува на 800 км., атомната гъба се издига на 67 км. в стратосферата и облакът се вижда от 900 км. Ударната вълна обикаля Земята три пъти.
Човекът, който предупреждава американците, че в Куба тайно са дислоцирани съветски ракети, е разузнавачът Олег Пенковски, полковник от Генералния щаб на Главното разузнавателно управление (ГРУ). Той предава на разузнаванията на Великобритания и САЩ изключително важни и съвършено секретни сведения.
Благодарение на тези сведения президентът на САЩ Джон Ф. Кенеди не натиска в критичния момент бутона за ядрена война...
"Майката на дявола. Хроника на едно велико десетилетие" е нова сензационна версия на неотдавнашната ни история, книга, която руши представите и митовете за движещите сили и причините за ключовите събития от средата на ХХ век, с които сме свикнали.
Това е книга за политическите интриги и борбата за власт в ръководството на СССР, за противопоставянето между двете свръхдържави и специалните им служби, за тайни разузнавателни операции, за хората, които тласкат човечеството към гибел, и за хората, които го спасяват", казват издателите от "Факел Експрес".
На руски заглавието на книгата е "Кузькина мать" - непреводим израз, заканително изречен от Хрушчов по адрес на Съединените щати, когато, след първата американска изложба в Москва, съветските хора видели, че свръхдържавата СССР, чийто вождовете учат всички как трябва да се живее и въвеждат този начин на живот с танкове, но в собствената си страна не могат да осигурят на населението дрехи и обуща.
Виктор Суворов: "Свръхдържавата СССР раздава на целия свят безплатно танкове Т-54, картечници "Владимиров" и автомати "Калашников", ракети С-75 и гранатомети РПГ-7, но не може да се изхрани.
Свръхдържавата помага на всички, от Ангола и Етиопия до Мозамбик и Либия. Но не е способна да даде жилища на офицерите си.
Свръхдържавата първа излиза в Космоса, но не може да осигури на училищата си вътрешни тоалетни и топла вода в родилните домове.
Свръхдържавата прави колхозниците, които я изхранват, роби, като същевременно води упорита борба за освобождаването на потиснатите народи в Азия и Африка."
Книгата сдържа и написаната през август 2011 г. изповед „Виктор Суворов за книгите си и за себе си".
Виктор Суворов е псевдоним на Владимир Богданович Резун - съветски офицер-разузнавач от украински произход. През 1974 г. завършва Военно-дипломатическата академия към Генералния щаб на Съветската армия, изпратен е в Женева, където четири години работи в резидентурата на ГРУ под прикритието на дипломат, акредитиран в ООН.През 1978 г. бяга и поисква политическо убежище във Великобритания, за което е осъден задочно на смърт чрез разстрел от Военната колегия на Върховния съд на СССР. Присъдата му не е отменена. Суворов преподава във военна академия във Великобритания.

Цялата поредица е съставена от: "Ледоразбивачът: Кой започна Втората световна война" (1996), "Денят "М" (2002) и "Последната република" (в две части - 2006, 2007), "Разгромът" (2009).
На български език "Факел експрес" е издало и книгите му "Контролът" (1995), "Освободителят" (1996), "Изборът" (1997), "Аквариумът" (1997), "Самоубийството" (2000), "Сянката на победата" (2001), "Взимам си думите назад" (2004), "Змиеядецът" (2010).

Няма коментари:

Публикуване на коментар