27.01.2012 г.

Електронни учебници представят в Старозагорско


Съвсем в духа на световните тенденции за интегриране на информационните и комуникационните технологии в класната стая през учебната 2011/2012 година издателство „Просвета“ предостави на българските учители първите електронни учебници в България. Председателят на Съвета на директорите на издателството Йоана Томова съобщи, че вече се разработват електронни варианти на всички негови учебници в 1-ви и в 4-ти клас за учебната 2012/2013 година.
Във връзка с това издателство „Просвета“ е организирало в близките дни истински десант в Старозагорска област, съгласувано с Регионалния инспекторат по образованието, за срещи с учителите, на които ще представи съдържанието на електронните учебници и ще демонстрира начина им на ползване.
Това ще стане на 1 февруари (сряда) от 12.15 часа в Стара Загора, в СОУ „Максим Горки“ (ул. „Сава Силов“ №69) и от 14.00 часа в Чирпан, в СОУ „П.К. Яворов“ (ул. „Пейо Яворов“ №6); на 2 феврурари (четвъртък) от 12.00 часа в Стара Загора в Пето ОУ „Митьо Станев“ (ул. „Ст. Стамболов“ №19) и от 12.10 часа в Казанлък в СОУ „Екзарх Антим I“ (ул. „Свети Климент“ №2); на 3 февруари (петък) от 13.00 часа в Стара Загора в Четвърто ОУ „Кирил Христов“ (ул. „Августа Траяна“ №44) и от 13.00 часа в Раднево в СОУ „Гео Милев“ (ул. „Кирил и Методий“ №24).
Освен учителите, които преподават през настоящата учебна година в 3-ти и 4-ти клас, в тези срещи могат да участват всички техни колеги от началния образователен етап на територията на цялата Старозагорска област, които проявяват интерес към това прогресивно направление на училищното обучение.
Новите електронни учебници за 1-ви и 4-ти клас, които от есента ще влязат в училищата са разработени от „Просвета“ и новият й партньор „Майкрософт“. Те са безплатни за учителите. А за учениците уроците са под формата на интерактивни игри.
„С това ще сложим край на приказката „училище-мъчилище“", а децата ще предпочетат домашните пред играта, защото на практика ще е едно и също“, каза неотдавна пред сайта ни Никола Кицевски, директор в издателство „Просвета“.
Издателството е направило досега 47 електронни учебници и е раздало 50 хил. копия от тях безплатно. Само лаптоп, интерактивна дъска и мишки за целия клас ще са нужни, за да могат учителите също да провеждат своите електронни уроци. Това ще става чрез вече познатия софтуер на „Енвижън“. Като при това от есента в класната стая ще влезнат и „Маймунските приказки“. Това е една поредица от интересни, забавни и полезни компютърни игри за развитие, затвърждаване и проверка на знанията по математика, която се използва вече успешно и е любимо помагало на учители и ученици в САЩ, Русия, Белгия, Великобритания и Полша. В нея всяко ниво се равнява на завършен клас. Завършил си първо ниво – вече си готов да преминеш във втори клас с отличен по математика. Идеята на нейните създатели от белгийската компания „Ларион“ се счита за брилянтна. Вместо домашно в тетрадките, учителят задава на децата да минат от ниво на ниво в компютъра.
Своевременно „Просвета“ стартира и новата си училищна инициатива „Вземи своето букварче“. На интернет страницата на издателството отскоро са качени 10-те букварчета, по които у нас вече 66 години първокласниците се учат на четмо и писмо. За всекиго, мислят създателите на инициативата, би било интересно да се върне във времето и да изживее отново вълнението от новата си среща със своя първи буквар. За да се осъществи тя е достатъчно всеки да отговори на петте въпроса, които отключват книжката с първите му „а“ и „б“ в живота.

Няма коментари:

Публикуване на коментар