4.06.2012 г.

Още не е ясно дали смe изгубили европарите за ТЕЦ „Марица изток 2”


Сероочистката на пети и шести блок в ТЕЦ "Марица-изток 2" ще заработи на 100 процента съвсем скоро, важното е, че проектът ще стане всеки момент въпреки трудностите." Така министърът на околната среда и водите Нона Караджова коментира публикация в столичен ежедневник, според която България губи 70 млн. евро европейски средства за изграждане на съоръженията.
"Проектът е стартирал през 2002 година по програма ИСПА, тръжните процедури са проведени през 2006 година. Три са източниците на финансиране - Европейската комисия, ЕБВР и самата централа. Съгласно подписания меморандум между България и Европа, търговете е трябвало да се проведат по правилата на ЕБВР. Самата банка чрез свои представители е участвала като наблюдател при провеждането на търговете. България получи писмено потвърждение, че тръжните процедури са проведени в пълно съответствие с изискванията на банката", припомни хронологията министър Караджова.
По думите й, в резултат на взаимоотношенията между спечелилата търга китайско-италианска компания " Инсигма-Индреко" и класираната на второ място "Алстом" (Франция), свързани с права върху интелектуална собственост, са възникнали проблеми и са получени сигнали, поставящи под въпрос един от документите на спечелилия - референция за изпълнени проекти. Заради това до проверката на Европейската комисия е спряно финансирането по програма ИСПА. "Изправихме се пред много трудна ситуация, тъй като това е изключително важен проект за региона на Стара Загора, Гълъбово и Раднево. Успяхме да се справим и сероочистките вече са изградени с огромните усилия на ТЕЦ-а и Министерството на икономиката за отделяне на средства. Тъй като в момента няма окончателни доказателства за тази измама, водим преговори с ЕК да ни бъдат възстановени средства", коментира още министърът.
Според заместничката й Илияна Василева, в рамките на периода за допустимост става въпрос за 15 млн. евро за извършени разходи по проекта. По смисъла на финансовия меморандум, 50 на сто от тях са европейски пари.
"Нашата теза е, че българските власти са действали добросъвестно, навременно и адекватно на всичко, което се е случило", добави тя.
Представителите на МОСВ са категорични, че процедурата е проведена по правилата на ЕБВР, която три пъти е потвърдила правилността им.
(СН)
Б.Р. Доколко изнесената информация в националния ежедневник за изгубените милиони е достоверна, е съвсем друг въпрос. В нея например се цитира ръководството на ТЕЦ 2 (без да се назовават имена), че сероочистките са построени частично. Това обаче въобще не кореспондира с истината, тъй като първо става дума не за сероочистки, а за една СОИ на 5-и и 6.и блок, и, второ - тя вече е изградена и работи близо три месеца (до края на м.май т.г.), когато блоковете бяха спрени по разпореждане на диспечера и оставени в резерв. Към днешна дата предстои само връчването на акт 16 от ДНСК.
На този фон е логично да се съмняваме в достоверността и на останалата информация. Още повече, че нито една водеща медия не излъчи подобна новина.

Няма коментари:

Публикуване на коментар