6.06.2012 г.

Първи „ДЖАЗ ФОРУМ СТАРА ЗАГОРА – 2012"


За първи път Стара Загора ще бъде домакин на джазов фестивал „ДЖАЗ ФОРУМ СТАРА ЗАГОРА", който ще се проведе от 14 до 16 юни 2012 г. Организатор е Община Стара Загора, а артистичен директор Венцислав Благоев. Сред основните спомоществователи е хотел-ресторант „Форум".
Фестивалът фокусира вниманието си върху вокалния джаз, в Стара Загора с концерти ще участват някои от най-добрите български певци в този стил. Безспорно изпълнението на Йълдъз Ибрахимова е кулминацията във фестивалната програма. Джазовата прима ще пее в Оперния театър на 16 юни (събота) от 19 ч. Предната вечер пък на сцената ще се качат атрактивната американска джаз и госпъл певица Джанис Харингтън, утвърдената и със солидната си преподавателска дейност Стефка Оникян и многообещаващият млад вокалист Цветомир Цанков. По право фестът ще бъде открит с „Джаз и Поезия” – един проект, който се роди именно на старозагорска сцена. В него ще чуем магнетичното пеене на Марина Господинова. Петър Салчев ще разшири музикалния хоризонт и чрез джазови интерпретации върху фолклорни теми, а Милица Гладнишка ще поведе публиката на едно щуро и забавно пътешествие из джазовата класика от 20-те и 30-те години на миналия век.
Организаторите предвиждат и богата извънфестивална програма. От понеделник до сряда (11-13 юни) всяка сутрин Лапидариумът на Регионалния исторически музей ще бъде сцена на „Джаз за деца” с Венци Благоев. Тромпетистът отделя специално внимание на детската аудитория вече повече от две години, а наскоро усилията му бяха поощрени с престижната награда „Златно перо” за принос в развитието на културния живот в страната.
В матинетата участие ще вземат и детските вокални групи „Розов свят”, „Усмивки”, „Звездопад” и „Ян Бибиян”. По традиция в „Джаз за деца” се изявяват и всички останали малчугани, присъстващи на събитието – те получават различни перкусионни и духови инструменти, с които се присъединяват в правенето на музиката.
Почетно място е отделено и на джазовата памет. В специална среща с композитора Кирил Тодоров ще се припомни за уникалната старозагорска вокална група „Траяна”, основана от него през 1984 г. Формацията за първи път в България използва ансамбловото скат пеене (със срички) като основно изразно средство в репертоара си. Днес музикалната критика единодушно определя Кирил Тодоров като пионер в областта на джаза с фолклорна ориентация. Ретроспективната изложба „Джазът в Стара Загора” ще припомни някои от най-ярките събития през годините, а джаз трио „Димитровград” с Мария Арнаудова – вокал, ще даде начален тон на тридневните джазови емоции.
Специален фестивален прес-кът предвиждат организаторите. Той ще бъде в Туристическия център в Стара Загора и ще предоставя информация както за концертите и участниците в първия ДЖАЗ ФОРУМ СТАРА ЗАГОРА, така и за минали джазови събития в града. Журналисти и гости на града могат да получават информация на място във времето от 10.30 до 12.30 ч. на 14, 15 и 16 юни.
П Р О Г Р А М А
14-16 юни 2012
14 юни
19.30 ч., Антична улица пред Оперен театър
Официално откриване
JAP - ДжаП. БГ  
Марина Господинова – вокал 
Мария Донева – водещ и стихове 
Антони Дончев – пиано
Венцислав Благоев – тромпет
Петър Салчев квартет 
Петър Салчев – вокал
Веселин Койчев – китара
Александър Леков – контрабас
Стоян Янкулов – барабани 
15 юни
19.30 ч.,  Антична улица пред Оперен театър
Роял дикси бенд – Велико Търново 
Военен биг бенд Стара Загора, диригент кап. Цветомир Василев,
солисти: Джанис Харингтън (САЩ) – вокал, Стефка Оникян – вокал, Цветомир Цанков  - вокал, Стоян Роянов-Я-Я – кларинет, Венцислав Благоев - тромпет

16 юни
19.00 ч., Оперен театър
Йълдъз Ибрахимова квартет 
Йълдъз Ибрахимова – вокал 
Антони Дончев – пиано
Веселин Веселинов-Еко – контрабас
Христо Йоцов – барабани
20.30 ч., Антична улица пред Оперен театър
"Дивото зове"
Милица Гладнишка – вокал
Васил Спасов – пиано
Борис Таслев – контрабас
Атанас Попов – барабани
СЪПЪТСТВАЩА ПРОГРАМА
11-13 юни
10.30 ч.,  Лапидариум на Регионален исторически музей
Джаз за деца” с Венци Благоев,
с участието на детските вокални групи  „Розов свят”, „Усмивки”, „Звездопад” и „Ян Бибиян”

14 юни
17.30 ч., пред Регионална библиотека „З. Княжески”
„Джазът в Стара Загора”- фотоизложба, 
с участието на джаз трио „Димитровград” и Мария Арнаудова - вокал

15-16 юни

18.00 ч., Антична улица
„Радост бликаща” - 
светлинна изложба-инсталация с картини на Елена Мури
16 юни
17.30 ч., Регионална библиотека „З. Княжески”

„Вокална група „Траяна” и българският вокален джаз” - 
видео- и аудиолектория и среща с композитора Кирил Тодоров, основател на групата
14-16 юни
22.30 ч., Комплекс „Форум”
Фестивални джемсешъни 
ЗАБЕЛЕЖКА: При лошо време концертите на открито ще се състоят в Регионална библиотека „З. Княжески”. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар