29.06.2012 г.

2 милиона неустойки от старозагорския превозвач искат общинарите


Докладът за следприватизационния контрол на „Автобусни превози" бе приет от общинските съветници. Точката не беше включена в предварителния дневен ред на заседанието на Общинския съвет. Явно е, че имаме неизпълнение на договора, като неустойките по него са за над 2 милиона лева, коментира в зала председателят на Надзорния съвет на Общинската агенция по приватизация Румяна Присадашка.
Предвидените по приватизационния договор инвестиции са 7 761 000 лева. Установено е обаче, че за периода на следприватизационния контрол, вложените инвестиции са малко над 3 740 000 лева. Отчита се, че дължимите неустойки за петгодишния период са 2 007 393,62 лева.
Едва 39 от закупените автобуси от дружеството отговарят на изискванията на евро 2 и евро 3. Поетите задължения са били за закупуване на най-малко 50 броя нови автобуси, от които 35 за градските линии и 15 за междуселищни превози.
Заседателите решиха кметът Живко Тодоров да предприеме всички необходими законови действия, с които да се защитят интересите на общината
Решение по казуса с местния превозвач ще има след като стане известен окончателният доклад на Общинската агенция по приватизация. Тогава ще се водят и нови разговори между страните, ще се потърси и юридическа консултация, стана ясно на разширен председателски съвет, който се проведе в средата на месеца.

Няма коментари:

Публикуване на коментар