5.06.2012 г.

Отсега готвят поскъпване на тока през 2013


През 2013 година цената на тока ще скочи с 11 на сто на ниво производител, каза днес при откриването на форум по енергетика зам.-министърът на икономиката Евгения Харитонова.
Зам.-министърът на икономиката отказа да коментира новината, че страната kr е предложила на Росатом да участва в изграждането на 7 блок на АЕЦ Козлодуй.
Харитонова очерта основните приоритети в сектор "Енергетика" - сигурност, конкурентноспособност и диверсификация.
Брутното производство на електроенергия за 2011 г. у нас е 50.7 тераватчаса, което е с 8.4% повече, отколкото през 2010 година, съобщи зам.-министърът. 
Търговският износ на електроенергия е 10.7 тераватчаса, което е с 26% повече, отколкото през 2010 година.  По отношение цените на електроенергията у нас, Харитонова коментира, че след 2013 г. те ще се покачват в по-ниска степен, отколкото във варианта, предвиждащ пълно изкупуване на въглеродните емисии.
България кандидатства за дерогация на изискването за 100% заплащане на разрешението за емисия на парникови газове от страна на производителите на електрическа енергия още от 2013 г., обясни кспертката. Според нея, по този начин ще има по-плавен ръст на електроенергията на производителите, като през 2013 г. цената ще се повиши с около 11%.
Във връзка с енергийната политика на страната, Евгения Харитонова заяви, че ние следваме заложените от ЕС цели, за да се постигне сигурно конкурентоспособно и диверсификационно развитие на отрасъла. „Стремежът ни е да поддържаме ролята на България като важен енергиен фактор в региона”, каза още тя.
По отношение на участието ни в енергийни проекти, зам.-министърката заяви, че страната ни активно ще участва в проекта „Южен поток” и в изграждането на Южния газов коридор.

Няма коментари:

Публикуване на коментар