29.06.2012 г.

Климт-мания във Виена по случай 150 години от рождението на художника


По случай 150-годишнината от рождението на Густав Климт Виена сe надпреварва да предложи всичко, свързано с творчеството на художника.
Музеите откриват изложба след изложба, а магазините в австрийската столица са пълни повече от всякога със сувенири с мотиви от творби на Климт, съобщават от КомПрес София - Бюро за връзки с Община Виена.
Който не може да си позволи Климт в оригинал, може поне да отнесе със себе си атмосферата от края на 19-и и началото на 20-и век като бижу, чашка за кафе, шалче, кулинарно изкушение или просто кутия за чай или кафе.
В надпреварата се е включила и виенската дизайнерка от български произход Анелия Пешев. Тя е кръстила пролетно-лятната си колекция за 2012 г. "Климт форум". Моделите са вдъхновени от творчеството на австрийския сецесион.
Някои рокли сякаш са излезли от картина на Густав Климт. Вечерни тоалети със златни нишки, флорални мотиви, дантела, пайети и мъниста, много свобода и романтика за загадъчната жена.
Ако искате по-евтино да се сдобиете със спомен от Виена и Климт, можете да си купите качествено вино на известната австрийска винарна "Шлумбергер", наречено в чест на най-
знаменитата картина на Климт "Целувката".
Популярната във Виена сладкарска верига "Аида" пък предлага "Кубчето на Густав Климт" - малка тортичка, покрита с тъмен шоколад. А виенското кафене "Централ" е посветило два сладкиша на художника - "Ореховата целувка на Климт" и "Сюрпризът на Климт".
Австрийският монетен двор се е погрижил за един по-траен спомен и още в началото на тази година пусна в обръщение златна монета на стойност 50 евро с портрета на Аделе Блох-Бауер, рисувана от Климт.
Тази портрет с маслени бои, рисуван в стил art nouveau, през 1907 г., през 2006 г. беше купен от милиардера Роналд Лаудер, собственик на козметичната и парфюрмерийна компания Estée Lauder Companies,за 135 млн. долара.

Няма коментари:

Публикуване на коментар