14.06.2012 г.

Още няма решение за градския транспорт в Стара Загора


Решение по казуса с местния превозвач в Стара Загора ще има след като стане известен окончателният доклад на Общинската агенция по приватизация. Тогава ще се водят и нови разговори между страните, ще се потърси и юридическа консултация, стана ясно на разширен председателски съвет, проведен на 13 юни.
В момента Надзорният съвет на Общинската агенция по приватизация работи по доклада за изпълнение на приватизационния договор, информира председателят на агенцията Златко Танев. В него е записано, че дружеството трябва да закупи 50 нови автобуса, от които 35 за градски линии и 15 за междуградските курсове. „За периода до изтичането на договора са закупени автобуси втора употреба, нови няма. Има произведени от 1997 до 2007 година", разясни Танев.
Уведомително писмо за предстоящо съкращение на 257 души са изпратили от „Автобусни превози" до Агенцията по заетостта. В дружеството работят близо 290 служители, припомни управителят Ангел Делчев. „През летния период приходите ни спаднаха, забавихме дори изплащането на заплатите, въпреки това внесохме два пъти гаранцията за добро изпълнение по договора. Единствената ни претенция е общината официално да позволи тези прословути линии, които не изпълняваме години наред и заради които търпим около 90% от санкциите, да отпаднат и да бъдат свалени от отчет".
Нито общината, нито Общинският съвет имат правомощия да отменят или да опростят наложените санкции при неизпълнение на договора, категоричен беше кметът Живко Тодоров. Общината наложи санкция на превозвача от 89 хил. лв. за неизпълнени курсове за м. февруари. „Община Стара Загора е изпълнила условията и изискванията на превозвача за компенсации, като от своя страна „Автобусни превози" предявяват само искания, без да предлагат на старозагорци по-качествени услуги и по-безопасни и съвременни автобуси. От липсата на инвестиционна програма страдат само гражданите, а амбицията на общината е да чертае дългосрочна перспектива за развитието на градския транспорт. Неизпълнението на договора е очевидно", посочи кметът и припомни, че в началото на годината, по настояване на дружеството Общинският съвет гласува 600 000 лв. компенсации от общинския бюджет, както и увеличение на билетите за градския транспорт.
Ако се стигне до прекратяване на договора с „Автобусни превози" кметът Тодоров за пореден път гарантира, че новият превозвач ще вози при сегашните условия.
Предният ден, бе одобрено проектното предложение на община Стара Загора – конкретен бенефициент по схема за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG161PO001/1.5-03/2011 Подкрепа за интегриран градски транспорт в петте големи града, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
Схема BG161PO001/1.5-03/2011 Подкрепа за интегриран градски транспорт в петте големи града беше публикувана на 15.11.2011 г. Община Стара Загора подаде проектното предложение в рамките на срока 15.03.2012 г. Предстои подписването на договора за реализация на проекта. Общата стойност на проекта е 14 929 384 евро, като съфинансирането е в размер на 665 178 евро, съобщиха от пресцентъра на Общината.
Той е насочен към развитие на устойчиви системи за интегриран градски транспорт и включва дейности по разработване на планове за управление на трафика и внедряване на автоматизирани системи за управление и контрол, обновяване на транспортната инфраструктура и подобряване на достъпността, насърчаване използването на алтернативни форми на транспорт (велосипеди). Срокът за изпълнение на проекта е 36 месеца от подписването на договора с ОПРР.

Няма коментари:

Публикуване на коментар