13.06.2012 г.

Поредица от книги на Льоса издават на български


Първата от тях е „Кой уби Паломино Молеро?“

На 18 юни за българските читатели предстои среща с перуанския писател и Нобелов лауреат за литература за 2010 г. – Марио Варгас Льоса.
„Кой уби Паломино Молеро?“(превод: Емилия Юлзари, цена 13 лв., 144 стр.) е роман с криминална интрига, чрез която авторът умело изгражда представата ни за една дисфункционална обществено-политическа система. В средата на миналия век малко перуанско селце се превръща в сцена на жестоко убийство. Жертвата е бедно младо момче - метис, новобранец във военновъздушна база. Престъплението е потулено от бюрокрацията, но местните полицейски служители - лейтенант Силва и неговият помощник Литума, са решени да разкрият истината. Следват непредвидими ситуации и обрати, в които са вплетени теории на конспирацията, корупция, болести и изневери, а финалът е смайващ, както подобава на писател от класата на Льоса.
Марио Варгас Льоса е един от най-внушителните латиноамерикански творци – името му се спряга редом с имената на Маркес, Кортасар, Фуентес. Льоса е не само сладкодумен разказвач и ваятел на „ярки образи на съпротива, бунт и поражение на индивида“. Той е и политически активен гражданин - безжалостен критик на порочните структури на властта и привърженик на икономическия либерализъм.
ИК „Колибри“ планира да издаде още две от най-впечатляващите произведения на Льоса: „Панталеон и посетителките“ (1973) и „Мечтата на келта“ (2010).

Няма коментари:

Публикуване на коментар