28.06.2012 г.

Графики - "В ателието с Пабло Пикасо" показват в столицата на 29-и


Нова изложба ни въвежда "В ателието с Пабло Пикасо". Графики от работата на художника в неговата семейна вила на Лазурния бряг в Кан може да видим от 29 юни до 15 август в Галерията за модерно изкуство в София.
Част от акцентите в нея са автентичния чар на ателието, връзката на Пикасо с модела и произведения с две лица. В рисунките му от 1914 до 1956 г. често присъстват именно тези сцени, обединяващи модела, ателието и натюрморта.
Наименованиетона изложбата идва от две серии от различни творби - "Калифорнийския скицник" и албума "В ателието с Пикасо".
Вдъхновен от автентичния чар на собственото си ателие през есента на 1956 г. той започва мащабна серия от рисунки и платна,които са под названието "Ателиетата". В тях присъстват множество интериори и неща, които биха могли да се разпознаят именно от неговото ателие на Лазурния бряг.
В изложбата може да бъде разгледан Калифорнийският скицник. Той е портфолио, върху което Пикасо работи от ноември 1955 г. доянуари 1956 г. Включени са 25 листа. Интересен е начинът, по който художникът го изрисува. Първоначално работи само от дясната страна, а след това обръща от лявата и така част от творбите стават с две лица.
Представен е първият нарисуван в скицника интериор и обръщайки го обратно от лявата страна, се вижда жена в турски одежди, която всъщност е и неговата собствена жена.

Няма коментари:

Публикуване на коментар