8.06.2012 г.

Промени в училищата гласуваха на първо четене


Народното събрание прие на първо четене законопроекта за предучилищното и училищното образование.
Той беше одобрен с 81 гласа "за", 13 - "против" и двама въздържали се.
Предложеният от правителството проект предвижда за основно образование да се смята завършен седми клас, а не както досега - осми.
Дискусията ден продължи близо четири часа. ДПС и левицата са срещу проекта, "Атака" се въздържа, ГЕРБ, Синята коалиция и трима независими депутати подкрепиха текстовете.

15 септември остава начало на учебната година

Няма да повтарят годината учениците до 4-ти клас, а от 5-ти клас ще може да се преминава в 6-ти и с една двойка, но при условие, че ученикът има минимум четворки по останалите предмети.
От учебната 2016-2017 г. на предучилищна подготовка задължително ще трябва да ходят децата, навършили 4 години. Дотогава тя е задължителна за петгодишните, ако учебната година съвпада с навършването на възрастта.
На училище - отново задължително, трябва да ходят до 16-годишна възраст и образованието започва от учебната година, която е с начало в годината на навършване на 7-годишна възраст на детето.
По решение на родителите в първи клас може да се запишат и шестгодишните.
Родители, които не осигуряват присъствието на децата си в детската градина или в училището да се наказват с глоба в размер от 50 до 150 лв., а при повторно нарушение - от 100 до 500 лв., предвижда законът.

Право на държавна субсидия от 2016 г. ще имат частните детски градини и училища

за осъществяване на задължителното предучилищно и училищно образование. Включването им в системата на държавно финансиране се извършва по тяхно заявление.
Когато частните детски градини и училища получават пари от бюджета, могат да събират такси само за дейности, извършвани от тях, извън финансираните от държавата.
Обучението за придобиване на основно образование се осъществява от I до VII клас на два етапа. Начален - от I до IV клас включително, и прогимназиален - от V до VII клас включително. Средното образование се получава от VIII до XII клас включително - първият етап, гимназиален, е от VIII до Х клас, а вторият, гимназиален - от ХI до ХII клас включително.
С изключение на учебния предмет "чужд език", на учебния предмет "майчин език" и на предметите, които се изучават на чужд език, учителите са длъжни да преподават на български и да подпомагат децата и учениците при овладяването и прилагането на книжовно езиковите му норми.
В закона се урежда статутът на средищните и защитени училища. В средищните училища за учениците от I до VII клас включително се осигурява целодневна организация на учебния ден.
Детските градини, училищата и центровете за подкрепа за личностно развитие са длъжни да осъществяват дейности по превенция на насилието, както и дейности за мотивация и преодоляване на проблемното поведение.


Създава се Национален инспекторат по образование
,

който ще извършва външното оценяване на качеството на предлаганото образование.
В едномесечен срок от началото на всяка учебна година педагогическият специалист подава пред работодателя си писмена декларация дали срещу заплащане през предходната година е извършвал обучение или подкрепа на деца, с които е работил в детската градина или в училището в същия период.
Всяка година преподавателите са длъжни да повишават квалификацията си, според разпоредбите на закона.
В МОМН се създава и води публичен регистър на институциите в системата на предучилищното и училищното образование.

Няма коментари:

Публикуване на коментар