20.06.2012 г.

Стягат Музея на магарето в Гурково


Музея на магарето ще обнови община Гурково с пари от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), съобщиха от пресцентъра на Държавен фонд Земеделие. Нестандартната атракция ще се помещава в сградата на бъдещия туристически информационен център. Стойността на проекта е 391 100 лв., но одобрената по програмата субсидия е 223 886 лева.
С отпуснатите средства общината планира да построи още рампа за хора с двигателни затруднения, да оборудва кът за деца и да постави информационни и пътни табели.
Тринайсет общини от 11 области получиха общо 4 260 864 лева по програмата, за да създадат туристически атракции, места за спорт и отдих, информационни центрове и маркетинг-стратегии за туристически обекти. Средствата се отпускат по мярка 313 Насърчаване на туристическите дейности на ПРСР, пише вестник Старозагорски новини.
Музеят на магарето в Гурково се намира сега в неподходящо помещение. Определили сме общинско здание, където да се помещава и туристическият център, но то се нуждае от ремонт. С отпуснатите средства ще се реконструира сградата, ще се дооборудват музеят и центърът, ще се подобри средата около постройката. Предстои да изберем изпълнител на строително-монтажните дейности, така че едва ли за тази година ще успеем да открием обновения музей на магарето, каза за медията ни кметът на община Гурково Стоян Бонев.
Идеята за музей на дългоухото домашно животно се родила преди години, като естествен завършек на една атракция - биорали с магарета. В музея е подредена изложба на атрибути, които са в помощ на магарето, като най-старите експонати са от 19-и век. Фотоизложба с над 400 снимки разказва за биоралито от първото до последното издание. Има и магарешки каручки, участвали в състезанието, но вече излезли от употреба.
От 1971 г. в Гурково се организира първото в света биорали с магарешки каручки през първия почивен ден на септември, обясни кметът. Всичко започнало в една квартира в София, където трима студенти от Гурково - Стоян Богданов, Иван Рунтев и Илия Тодоров, обещават на колежките си незабравими преживявания в родния си град. Така организират в Гурково на 10 септември първото в света биорали, което вече е традиция. В него могат да участват само здрави и прегледани от ветеринарен лекар животни, които теглят живописно изрисувани каручки. Какви да са шарките, решава самият стопанин според мерака си и възможностите на въображението си.
Допингът е забранен, но дни преди надпреварата на магаретата се дава по-силна храна - зоб или люцерна. Състезанието минава в пет дисциплини - най-добре украсена каручка, бързо впрягане и разпрягане, надбягване, гола кушия и дърпане с магарешки каручки за сила и издръжливост. Гола кушия означава не без дрехи, а без самар. Футболът с магарета е най-атрактивното състезание, в което хората участват по желание, уточни кметът Бонев.
Победителят винаги получава биогориво (зърно или люцерна) и кубик дървен материал за нова каручка. Останалите състезатели си тръгват с материални награди и парични премии.
Тази година биоралито е насрочено за 2 септември.

Няма коментари:

Публикуване на коментар