28.06.2012 г.

Би Ти Ви стана най-извиняващата се телевизия


БиТи Ви стана най-извиняващата се телевизия, след отзвука на конфузната ситуация в студиото на „именитета журналистка Диана Найденова. Най-сетне ръководството на медията сметна за добре, да си признае високомерието и разбра, че отношението на зрителя е по важно от данните на пийпълметрията. „Допуснахме грешки в отразяването на протестите!
Това се казва в официална позиция на Би Ти Ви, публикувана на сайта на медията.
Съобщението идва след излизането на доклада на Съвета за електронни медии (СЕМ) за отразяването на протестите срещу Закона за горите.
Според СЕМ отразяването на тези събития в Би Ти Ви е било тенденциозно, но не и незаконно.
Въпреки липсата на умисъл, грешките ни предизвикаха разбираемо недоволство у част от нашите зрители и създадоха погрешно впечатление за тенденциозност в представянето на събитията по Би Ти Ви, се казва в съобщението на медията.
"Извиняваме се на зрителите, които са се почувствали подведени и засегнати. Разбира се, грешките са анализирани и има наложени санкции. Телевизията ще вземе всички необходими мерки те да не се повторят", добавят оттам.
"Със съжаление отчитаме, че недоволството към грешките на Би Ти Ви по време на гражданските протести беше употребено от определени икономически, политически и медийни кръгове. Категорично възразяваме на спекулациите за преднамерена и умишлена тенденциозност от страна на Би Ти Ви.
Би Ти Ви е и винаги е била част от мултинационална медийна компания, в която основна ценност е доверието на зрителите и основно правило е редакционната политика да бъде изцяло независима от търговската политика и дейност на предприятието.
Административното ръководство на компанията не влияе върху професионалната преценка на журналистите, продуцентите и главния редактор на отдел „Новини и актуални предавания" при отразяването на събития от всякакъв характер.
Съзнаваме отговорността, която Би Ти Ви носи пред милионите си зрители.
Поемаме предизвикателството, че ако много грешки са простени на други, то и най-малката неточност не може да бъде простена на Би Ти Ви заради огромното й влияние в обществото. Най-силното доказателство за безпристрастността на Би Ти Ви е и ще продължи да бъде доверието на зрителите.
Именно то ни мотивира да станем още по-внимателни и прецизни в работата си и още по-взискателни към професионализма си", завършват от телевизията.
СЕМ: Не за пръв път този доставчик и неговата програма се оказват в епицентъра на обществени трусове, но не в позитивен план
Според регулатора от телевизията не са се придържали достатъчно към професионалните стандарти и са пренебрегнали основните принципи на журналистическата етика.
Инцидентът с оператора на Би Ти Ви е бил преекспониран, смятат още от СЕМ.
"Обидно поведение на водещата спрямо поканения събеседник и "дребния" наглед въпрос за надпис върху информационен материал" са също сред констатациите на доклада.
Повод за мониторинговия доклад са десетки сигнали от граждани за отразяването на събитията.
От СЕМ констатират смущаващото поведение на Диана Найденова, но отбелязват, че тя вече се е извинила многократно в различни медии.
"Извън професионалните стандарти остава преекспонирането на темата с нападението над оператора на Би Ти Ви Иван Филчев. Смущаващо е и многократното излъчване на кадрите с нападателя на Иван Филчев, размахващ среден пръст", добавят оттам.
От регулатора констатират, че с изключение на първия ден от протестите, Би Ти Ви е отразила различните гледни точки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар