27.06.2012 г.

Явор Гъдев ще снима „Тезей” с американска филмова компания


Филмът по мита за древногръцкия герой Тезей и неговата победа над минотавъра ще бъде продуциран от американската компания Kalioppe Films
 Най-успешният през последните години български театрален режисьор Явор Гърдев ще режисира високобюджетен игрален филм за древногръцкия герой Тезей и мита за неговата победа над минотавъра, съобщава днес в. "Холивуд рипортър".
В американската продукция ще има специални ефекти, по които ще работи Джоузеф Пийпи, участвал в екипа на спечелилия три награди "Оскар" "Аватар" на Джеймс Камерън.
Българският режисьор, направи впечатление в Ховидуд с дебютния си игрален филм "Дзифт", след като заслужи Наградата на режисура на Международния кинофестивал в Москва през  2008 г., пише изданието.
За "Тезей" го е поканила Kalioppe Films, създадена през 1969 г. от американската актриса Кира Мадало Сисай, която ще е автор на сценария.
В плановете на тази компания са и биографичен филм за Ван Гог, екранизация на приказката на Братя Грим за Хензел и Гретел в 3D формат.
Продуцентите отбелязват в сайта на компанията, че легендата за Тезей ще бъде видяна от няколко гледни точки и ще бъдат показани герои и същества, непознати за широката публиката
Явор Гърдев е водещ режисьор в българския театър. Роден е на 23 януари 1972 г. Възпитаник е на Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК). Завършил е философия в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и театрална режисура в НАТФИЗ при Иван Добчев и Маргарита Младенова.
Дебютира в Сливенския театър със спектакъла "Частите на нощта" по Георги Тенев. Сред първите му нашумели представления са "Слугините" по Жан Жьоне, "Таня, Таня" в Малък градски театър зад канала, "Сънят на Одисей" и "Квартет" в Театралната работилница "Сфумато".
Сред най-успешните му постановки, неизменно награждавани на национални фестивали, са "Бастард", "Марат-Сад", "Пухеният" и "Калигула" (съвместна продукция с театъра в Лил, Франция) във Варненския театър, "Живот х 3", "Пиесата за бебето", "Старицата от Калкута" и новата версия на "Пухеният" в Театър 199, "Крал Лир", "Козата или Коя е Силвия", "Ръкомахане в Спокан" и "Нощна пеперуда" в Народния театър "Иван Вазов", "Валентинов ден" на Иван Вирипаев в Малък градски театър "Зад канала"...
Тази година той получи награда "Аскеер" за режисура за "Нощна пеперуда" от Пьотър Гладилин и за "Ръкомахане в Спокан" от Мартин Макдона, а "Нощна пеперуда" получи и Голямата награда за най-добро представление. Двете постановки на Гърдев получиха и наградата за театрална музика (Калин Николов), а Теодора Духовникова взе отличието за поддържаща роля в "Ръкомахане в Спокан".
Преди месец Гърдев започна работа по новия си проект в Народния театър - "Хамлет" от Шекспир. Премиерата ще е през есента.

Няма коментари:

Публикуване на коментар