22.06.2012 г.

Набират средства за честванията на 100-годишнината от Балканската война


Над половин милион за възстановяването на паметниците в Старозагорско

563 000 лева ще бъдат отпуснати от бюджета за възстановяване на паметници по повод 100-годишнината от Балканските войни. За ремонт и възстановяване на военните паметници в област Стара Загора сумата е 34 585 лева, информира областният управител Недялко Недялков, който е член на Националния инициативен комитет за честването на 100 годишнината от Балканските войни.
Паметниците в област Стара Загора, които ще бъдат реставрирани със средства от държавния бюджет са: Паметника на загиналите във войните „Св. Георги Победоносец” – Стара Загора, Паметниците на загиналите за Родината в селата Християново, Хрищени, Копринка, Овощник, Елхово, Тулово и в градовете Раднево и Мъглиж и преместване на паметник-чешма на загиналите във войните 1912-1913 г. в с. Долно Сахране, община Павел баня. От бюджета на Министерски съвет за Областна администрация Стара Загора са осигурени средства за реализация на Възстановка на обявяването на Балканската война, която ще се състои на 5 октомври в Стара Загора и средства за издаване на юбилейна дипляна – албум „Старозагорци във вихъра на войната 1912 – 1913 г.” от РИМ Стара Загора.
В приетия национален план има мероприятия, за които няма възможност да се осигури финансиране и затова ще се разчита на неправителствени организации и дарения. Всичко, което ще бъде събрано като средства и разходвано, ще бъде оповестявано на интернет страница, стана ясно след провелото се поредно заседание на Националния инициативен комитет, чийто председател е вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.
Държавна агенция „Архиви” ще предостави информация – снимки и архивни документи, за 48 000 загинали в първата Балканска война, която ще бъде качена на специален сайт.

Няма коментари:

Публикуване на коментар